Švicarska je u šoku: 19-godišnjak silovao 15-godišnjakinju, a sud ga oslobodio, evo zašto

Ilustracija

Sud u švicarskom Kulmu, u kantonu Aargau, oslobodio je krivnje 19-godišnjaka koji je u listopadu 2019. godine silovao 15-godišnju prijateljicu svoje djevojke.

Razlog za oslobađajuću presudu je to što 19-godišnjak nije bio svjestan silovanja jer je mjesečario. Uz to, 15-godišnja žrtva mora platiti sudske troškove, piše Fenix magazin.

Nesvakidašnji slučaj dogodio se u listopadu 2019. godine u Švicarskoj. U stanu djevojke 19-godišnjaka prespavalo je nekoliko mlađih osoba među kojima je bila i 15-godišnjakinja koja je i najbolja prijateljica djevojke 19-godišnjaka.

Tijekom noći 15-godišnjakinja je iznenada na svojim grudima osjetila ruku i vidjela 19-godišnjaka. Nekoliko ga je puta zamolila da prestane i odgurnula mu ruku. No 19-godišnjak nije prestao te ju je silovao i to nekoliko puta. Tinejdžerka je kazala kako je bila u šoku i nije mogla vrištati.

Osumnjičeni mladić je naknadno ispitan, ali je negirao sve optužbe. Rekao je da je prespavao cijelu noć i da je samo jednom nakratko ustao. Ali onda je opet legao.

Pristao je na DNK test te je test otkrio njegovu spermu u 15-godišnjakinji.

U početku je bilo optužbi za silovanje, seksualni napad i seksualni čin s maloljetnicom. No unatoč jasnim dokazima nije došlo do optužnice, nego do oslobađajuće presude.

Razlog zbog kojeg je 19-godišnjak naposljetku kao slobodan čovjek napustio Okružni sud u Kulmu je liječnički nalaz. Naime, psihijatar je zaključio da mladić nije kriv jer je tijekom silovanja patio od poremećaja spavanja, odnosno mjesečario je.

Tako se zapravo može dogoditi da se netko ima spolni čin čak i dok spava. Ovaj vrlo rijedak fenomen poznat je i kao seksomnija.

Kako bi se isključila mogućnost prijevare optuženog, psihijatar je vještačio ima li 19-godišnjaa manipulativne sklonosti. No vještak to nije mogao potvrditi. Prema mišljenju psihijatra, vjerojatnije je da 19-godišnjak u trenutku počinjenja kaznenog djela nije svjesno i aktivno zanemario interese žrtve.

Nakon što je mladić oslobođen, sud je istaknuo da se presuda ne može gledati kao “propusnica” za seksualni napad.

– Svjesni smo da se radi o izvanrednoj situaciji zbog koje će i žrtva i počinitelj trpjeti. Ova će presuda vjerojatno biti osobito teška za mladu djevojku koja se mora suočiti s činjenicom da optuženi nikada neće biti zakonski odgovoran, rečeno je na sudu.

Kako javlja, švicarski portal argoviatoday, 15-godišnjakinja sada očito mora sama platiti sudske troškove, piše Fenix magazin.

Share This Article