13.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava FOTO, VIDEO Lijepa glumica umrla zbog komplikacija nakon povećanja stražnjice: Kirurg joj...

FOTO, VIDEO Lijepa glumica umrla zbog komplikacija nakon povećanja stražnjice: Kirurg joj je ubrizgao zabranjenu tekućinu

Argentinska glumica Silvina Luna na operaciju povećanja stražnjice otišla je još 2011. godine i razvila komplikacije, a s vremenom je imala sve veće probleme s bubrezima.

Njezin brat Ezequiel Luna dao je odobrenje liječnicima da je skinu s respiratora u podnevnim satima u četvrtak, prenosi Mirror.

Inače, Lunu je operirao estetski kirurg Anïbal Lotocki, koji je 2021. optužen zbog smrti TV voditelja i modnog stručnjaka Mariana Caprarola, koji je također preminuo od komplikacija nakon iste operacije koju je kirurg izveo 2010. godine.

Lotocki je glumici ubrizgao tekućinu koja je sadržavala polimetilmetakrilat – tvar koju je zabranila Nacionalna uprave za lijekove, hranu i medicinsku tehnologiju.

Polimetilmetakrilat je prozirna, kruta plastična tvar koju proizvođači koriste kao zamjenu za staklo u dijelovima vozila, lećama, pločama i prozorima.

Glumica je prvi put liječničku pomoć zatražila 2015. godine, kad se liječila od bubrežnih kamenaca. Dijagnosticirano joj je zatajenje bubrega i hiperkalcijemija zbog čega je morala ići na tjedne dijalize.

Godine 2016. otputovala je u Miami gdje joj je liječnik Critsitan Pérez izvadio opasnu tvar iz stražnjice.

“Silvina je razvila autoimunu bolest uzrokovanu lijekovima kao posljedice njezinih operacija. Svi pacijenti razviju ozbiljno zatajenje bubrega i na kraju umru”, rekao je za televiziju C5N.

Dok je čekala novi bubreg, Silvinino stanje se pogoršalo i 13. lipnja primljena je u bolnicu i gotovo dva tjeda je bila pod sedativima i na respiratoru.

Uspjela je sama prodisati 29. lipnja, a bolnica je u kolovozu priopćila da Silvina diše samostalno te prima potrebnu rehabilitaciju. No, nakon toga je razvila bakterijsku infekciju i vraćena je na respirator 30. kolovoza, a dan kasnije isključena je s aparata za održavanje života jer su liječnici zaključili da ne mogu više ništa učiniti kako bi je spasili jer je prestala reagirati na lijekove.

“To je vrlo teška odluka koju je njezin brat morao donijeti, očito prema preporuci liječnika koji su u nekoliko navrata o tome razmišljali. Jedinom rođaku kojeg je Silvina imala bilo je jako teško odlučiti o životu njegove sestre”, rekao je.

Državno tužiteljstvo Buenos Airesa pokrenulo je istragu Silvinine smrti i zatražilo da se njezino tijelo pošalje na obdukciju.

U veljači 2022. doktor Lotocki osuđen je na četiri godine zatvora zbog tužbe nesavjesnog liječenja koju su pokrenule upravo Silvina i još tri žene. Sud mu je u srpnju izrekao petogodišnju zabranu obavljanja liječničke djelatnosti.

Ipak, Lotocki je još uvijek na slobodi dok Nacionalno kazneno žalbeno vijeće preispituje njegovu kaznu, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike