13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Šterc: Moramo vratiti obitelji koje su zbog plaća otišle na zapad EU-a;...

Šterc: Moramo vratiti obitelji koje su zbog plaća otišle na zapad EU-a; Dekarbonizacija, demografija i digitalizacija – SF varijanta

Migrantska politika u zemljama EU-a mogla bi se ponovno aktualizirati uoči izbora za Europski parlament. Osim toga sve veća politička nesigurnost i prevrati u afričkim zemljama od Nigera do Gabona mogla bi pokrenuti nove migrantske valove upravo prema Europi. O ‘planskim migracijama u Studiju 4 govorio je Mladen Šterc, stručnjak za demografska pitanja.

Nekad gorljiva desničarka danas talijanska premijerka Giorgia Meloni, unatoč predizbornim obećanjima i ekstremnim antimigrantskim stavovima – legalizirala je boravak gotovo milijun i pol imigranata u Italiji. Mnogi su takav politički zaokret talijanske vlade okarakterizirali kao da je Europa dobila novu Angelu Merkel koju je naslijedila upravo Meloni.

Radi se, kaže Stjepan Šterc – o prevažnoj temi za hrvatsku i europsku budućnost.

– Kad se rade ozbiljnije analize i kad se vidi dnevni priliv migranata prema Italiji vidi se da cijela Europa ima velike potrebe za radnom snagom. To je posljedica dugogodišnjeg mirnog promatranja demografskih nepravilnosti koje su zahvatile Europu. Sad je došlo do toga da veliki broj djelatnosti nema radne snage, a ona se dohvaća kroz stihijsku i kroz prisilnu migraciju, kazao je Šterc.

Naglasio je kako bi se radna snaga trebala dohvaćati kroz ‘plansku migraciju’. Siguran je da će u budućnosti prema migrantskoj problematici morati odnositi racionalno. Neke europske države, dodao je – već su najavile da će tome pristupiti znanstvenoga temelju projekcija, a ne na temelju političkog osjećaja.

Dekarbonizacija, demografija i digitalizacija – SF varijanta

Govoreći o najavama ‘tri D’ (dekarbonizacija, demografija i digitalizacija) koju najavljuju europski čelnici i hrvatski premijer Šterc je kazao kako se radi o ‘SF varijanti’.

– Stvarnost oko nas je izrazito negativna, i demografski i što se tiče migracija. Ta tema nije politički interes jer iz nje nitko nema posebni financijski interes. Taj novac mora se izdvajati da bi se stabilizirala cijela situacija. Mislim da će se slijedeća vlada morati tu problematiku staviti na prvo mjesto, smatra Šterc.

– Migracije, iseljavanja, naročito ona stihijska – ugrožavaju nacionalnu sigurnost, naglasio je.

Afričko stanovništvo raste eksponencijalnom stopom

– Afričko stanovništvo raste eksponencijalnom stopom. I još imamo i političku, i gospodarsku, i opću nestabilnost. Migracijski potencijal samo u sjevernoj Africi, jugozapadnoj Aziji je gotovo 70 milijuna ljudi. Potpuno je logično da oni gravitiraju sjeverno od Sredozemlja – prema Europi. Ako se to ne postavi racionalno, planski i na temelju zakonske logike, pritisak na Europu će biti kao u 2015., tvrdi Šterc.

Upitao je: “Tko će zaustaviti te silne valove koji će sigurno krenuti?.” Iznio je podatak da krijumčari usmjeravaju najviše migranata prema Europi i godišnje ‘zarađuju’ oko 9 milijardi eura.

Na Zavodu za zapošljavanje 100.000 stranaca

– Moramo zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i ozbiljno pokušati vratiti naše obitelji koje su napustile državu zbog plaća u zapadnim zemljama Europe. Na Zavodu za zapošljavanje prošle godine imali smo 100.000 stranaca, naglasio je Stjepan Šterc.

Veliki potencijal u našem iseljeništvu

– Mi imamo veliki demografski potencijal u iseljeništvu, on je veći nego u domicilnom prostoru i to je naš temelj za pravo opstanka i budućeg razvoja. I mi moramo napraviti apsolutno sve što je moguće da se kroz poticajne modele ti ljudi funkcionalno uključe u društveni, politički, gospodarski, financijski i akademski život u Hrvatskoj. I mi ćemo opstati. To mora biti temeljni ključni pristup. Ja bih čak predložio – Hrvatska mora promijeniti četiri modela irski, izraelski, mađarski i slovenski vezano za demografsku i imigracijsku problematiku, zaključio je Šterc, piše HRT.

Demografsko propadanje: Hrvatska ostala bez 50 razreda prvašića, ovo nisu očekivali ni najveći pesimisti

Penava: Samodostatnost u proizvodnji hrane i sprečavanje daljnjeg demografskog propadanja ruralnih prostora jedni su od glavnih ciljeva DP-a

Najnovije

Još iz rubrike