13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Holy: Milanović ima dvostruke kriterije kada je riječ o muškim i ženskim...

Holy: Milanović ima dvostruke kriterije kada je riječ o muškim i ženskim kandidatima; Orešković: Centar je krenuo jednim putem u kojem se ja u budućnosti ne vidim

Dva tjedna uoči jesenskog zasjedanja Sabora, politička scena je relativno mirna osim ako izuzmemo nove verbalne okršaje predsjednika i premijera oko imenovanja veleposlanika. Protekli tjedan obilježilo je Milanovićevo prozivanje bivše ministrice Mirele Holy, istodobno saborska zastupnica Dalija Orešković najavila je napuštanje Centra i raskidanje suradnje sa kolegicom Marijanom Puljak i gradonačelnikom Splita.

Holy o predsjedniku Milanoviću

Pedsjednik Zoran Milanović prozvao je bivšu ministricu okoliša Mirelu Holy da je “gurala ili protežirala” Radu Borić kao veleposlanicu u Finskoj.

– Pa nisam baš shvatila da je on mene optužio. Ako sam dobro shvatila, njegova prva reakcija je bila da se on toga uopće ne sjeća. Ali činjenica je da sam ja poslala, proslijedila njemu njen mail s njenim životopisom i mene nije uopće sram zbog toga, zato što žena ima fenomenalne reference, jer je godinama živjela u Finskoj, fenomenalno govori finski jezik, jako je dobro umrežena. Ja sam smatrala da bi bilo mudro da odradi razgovor s njom oko te pozicije, ali njega nije uzrujalo to, nego je njega uzrujalo to što sam ga prozvala licemjerom ako se pokažu točne medijske informacije oko toga da on gura na neka veleposlanička mjesta, ljude koji nisu karijerni diplomati. Jer najme on je rekao da ne dolazi u obzir, da on uopće razgovara s Radom Borić oko te pozicije, zbog toga što ona nije karijerna diplomatkinja, a on želi na pozicijama veleposlanika samo i isključivo karijerne diplomate. Sada vidimo da je ovisno o poziciji, tada je bio premijer, sada je predsjednik, se nešto u njegovom poimanju promijenilo ili on ima dvostruke kriterije kada je riječ o muškim i ženskim kandidatima, što ne bi bilo prvi put, jer on ima potpuno drugačije kriterije kada je riječ i o ženama u politici i u odnosu na muškarce u politici, ustvrdila je Holy.

Kaže kako je već u Vladi počela primjećivati te njegove karakteristike.

– Nije nikakva nepoznanica da smo mi dosta često bili u sukobu i kada sam ja njemu bila podčinjena, dodala je.

Na pitanje voditelja znači li to da nakon svega, u ovom sukobu ili duelu premijera i predsjednika, podržava više premijera Plenkovića, Holy je odgovorila niječno.

– Ja premijera Plenkovića ne mogu podržati nikad. A ja bih rekla da ni on baš nije čist jer i on predlaže ljude koji su u stvari političari, a nisu karijerni diplomati. On ima naravno drugačije razloge zbog kojih to čini. To je zbog očigledno smirivanja situacije unutar HDZ-a prije parlamentarnih izbora i općenito izbora. Ali parlamentarni izbori su naravno najbitniji izbori u tom smislu. Jer želi pomiriti određene frakcije koje njemu nisu pretjerano još uvijek sklone, ističe Holy.

Orešković o predsjedniku Milanoviću

I saborska zastupnica Dalija Orešković je prije gotovo 3 godine bila meta verbalnog napada predsjednika Milanovića, nazvao ju je drugorazrednom odvjetnicom.

– Nisam se smatrala pretjerano povrijeđena tom konstatacijom. Ne znam na koji način bi uopće Zoran Milanović mogao znati kakve su moje odvjetničke reference. Mislim da ni on sam baš u to ne vjeruje, s obzirom na to da sam u vrijeme SDP-ove vlade i njihove parlamentarne većine, ali ne samo sa SDP-ovim glasovima nego i glasovima drugih političkih opcija tadašnje opozicije, na temelju svojih referencija i stručnog iskustva i ostvarenih rezultata bila izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa. A nisam to ni Zoranu Milanoviću pretjerano zamjerila, što više on me nazvao i narikačom. Jednostavno je to dio nekakvog političkog obračuna koji je doista prema ženama u politici nešto malo drugačiji, ali se ja na to ne pozivam. Ne pozivam se na to što sam žena. Neka oni udaraju svoje, mi ćemo uzvratiti istom mjerom, ako ne i jače, poručila je Orešković.

Ne smatra da predsjednik Milanović najveći oporbeni kritičar HDZ-a i Plenkovića, ali smatra da od ovakve svađalačke politike koristi nemaju – hrvatski građani.

– Reći ću, tko nema korist od toga, nemaju korist hrvatski građani, s obzirom na to da Ustav traži da predsjednik države i predsjednik Vlade surađuju u nekim pitanjima koja su njihova dijeljena nadležnost. Te suradnje nema. Što se tiče svađalačke retorike, to je dio borbe za vlastiti politički opstanak i jednog i drugog političkog brda. Mislim da HDZ treba kritizirati jer doista je više nego dovoljno razloga za to, pa to tako treba raditi i Zoran Milanović. Mislim da to čak i ne radi u dovoljnoj mjeri. Vrlo je nejasna njegova pozicija što on zapravo zastupa, ali nije sigurno niti vođa opozicije, niti je glavni i najoštriji u napadu HDZ-a. To su neki oporbeni političari, prije svega u samom Saboru, ali kritike se čuju i izvan parlamentarnih strana, nije politika samo ono što vidimo u nekom sazivu, poručila je Orešković.
O predizbornim koalicijama

Na pitanje voditelja je li propust oporbe što još uvijek nije postigla neki čvrsti savez protiv HDZ-a, Holy je rekla kako joj je žao što se lijeva politička scena nije uspjela dogovoriti oko zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore.

– Mene ne interesiraju toliko desne opcije. Meni je žao što se lijeva politička scena nije uspjela dogovoriti oko zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore, jer nekako sam uvjerena da je to jedina šansa da se nešto napravi po pitanju parlamentarnih izbora, ako je suditi po anketama. Ali mi trebamo imati na umu da je politika u današnje vrijeme dosta nestabilna i da ipak bez obzira na relativno kratko razdoblje postoje mogućnosti da se neke stvari promijene u tom smislu. Dakle, ja smatram da je trebalo napraviti tu zajedničku inicijativu, da se malo ega smire i da se u interesu društva ide s tom zajedničkom lijevom platformom. Ali vidimo da tome prvenstveno Možemo nije bilo sklono i da je Peđa Grbin očigledno pogriješio kada je sve stavljao u stvari na tu kartu, smatra Holy.

O razlazu s Centrom i obitelji Puljak

Dalija Orešković je najavila napuštanje Centra i obitelji Puljak te da nastavlja samostalno.

– Ovako, Centar je krenuo jednim putem u kojem se ja u budućnosti ne vidim. Vidi se jedna razlika između onoga što ja godinama govorim na javnoj političkoj sceni i nekih razmišljanja ili stavova ili sustava vrijednosti koje je počeo predstavljati Centar. Pa sam samo rekla, jer moram biti otvorena prema svojim biračima i simpatizerima, ljudima koji me godinama prate, da ne očekuju da ću u budućnosti s Centrom nešto zajednički graditi u okviru jedne političke stranke. Nastavljam biti članica saborskog kluba, to je prvi ženski klub u povijesti Hrvatskog sabora kojeg su i do sada, kroz sve ovo vrijeme, činile tri političke stranke. Naime, ja sam u Hrvatski sabor ušla kao članica Stranke s imenom i prezimenom i što se tog saborskog kluba tiče, u kojem je Anka Mrak-Taritaš, Marijana Puljak i ja, ne vidim nikakvog razloga da se do kraja ovog saziva tu bilo što mijenja. A što se tiče nekakvih planova za dalje, ovog trenutka, planove u smislu lista, izbornih lista nemam. Mislim da ne bi bilo niti prirodno, niti opće zdravo razmišljanje da već sad imam neke takve ideje. Nemam ih, poručila je.

Na pitanje voditelja misli li da je jedan od političkih problema u Hrvatskoj to što je HDZ zapravo preuzeo politički centar u Hrvatskoj bez kojeg nema pobjede na izborima, odgovorila je potvrdno.

– Točno. Ne samo da nema pobjede, po meni nema niti pomaka prema naprijed u politikama, u jednom promišljanju koje traži da se izgradi i društvo, taj građansko-liberalni spektar. To nije samo Centar. Ja bih rekla da spadam u neki lijevi centar. Imamo i poziciju blagog desnog centra. Meni je žao što se ta jedna socijalno-liberalna opcija nije uspjela izgraditi i nije uspjela saživjeti. Tu ne računam one političke stranke koje tu po programu pripadaju, ali podržavaju ovaj i ovakav HDZ jer je HDZ zapravo uvijek koruptivno isti, rekla je Orešković.

O tome kako Možemo vodi Grad Zagreb

Na pitanje voditelja je li ju gradonačelnik Tomašević razočarao, kao i Možemo, što se tiče vođenja grada Zagreba nakon preuzimanja vlasti, Mirela Holy je odgovorila kako nije niti imala “spektakularno velika očekivanja”.

– Ja ne mogu reći da me on razočarao. Ja nisam imala niti spektakularno velika očekivanja zato što sam bila svjesna toga da Možemo većinom dolazi iz aktivističke scene i da nisu imali prilike do sada u stvari voditi ne samo velike sustave nego općenito imati posla s birokracijom, tako da mene nije iznenadilo njihovo nesnalaženje u tom smislu. Tu treba naravno imati na umu i da su oni još uvijek i od samog početka bili izloženi velikim opstrukcijama od strane bivših kadrova koji su ostali uvijek na tim pozicijama.

Kaže kako nije zadovoljna time kako Zagreb danas izgleda.

– Ja nisam zadovoljna s time. Ako govorimo o gospodarenju otpadom, ja sam od samog početka govorila da treba pozdraviti taj sustav, drugačije naplate odvoza komunalnog otpada. Međutim, to vam je pokrivanje trošne kolibe koja se raspada s novim krovom. I naravno da to ne može donijeti nikakve rezultate. Njima, baš kao i ostatku hrvatske politike, nedostaje planski pristup politici i strateški pristup politici gdje se kreće od analize stanja, vidi se koje su tehnologije najbolje i u cjenovnom smislu, i po pitanju zaštite okoliša, i po pitanju, naravno, prilagođenosti našoj sredini. I onda se radi na discipliniranoj realizaciji takvog projekta. Mi vidimo ad hoc rješenja. To nije samo stvar Zagrebačke vlasti, to je stvar, ja bih rekla, velike većine lokalnih vlasti u Hrvatskoj, a i na kraju krajeva državne razine, poručila je Holy.

“Čist račun duga ljubav”

Na pitanje zašto insistiranje na aferama nije naštetilo HDZ-u ili podiglo povjerenje bilo koje oporbene opcije u Hrvatskoj te u čemu je ovdje problem, Dalije Orešković odgovara kako je u pitanju princip – čist račun duga ljubav.

– Tu uopće nije problem, to je – čist račun duga ljubav. Zašto su članovi HDZ-a toliko čvrsto uz HDZ? Zašto su članovi vladajuće većine toliko armirano stiješnjeni zajedno jedni uz druge? Zato što od svega toga imaju korist. Dakle, taj dio biračkog tijela koji podržava HDZ unatoč svim korupcijskim aferama i sam je dio tog koruptivnog sustava jer u nekom segmentu dobiva svoje mrvice ili velike transfere u svoju korist. Dakle, oni imaju svoj razlog i zna se zašto podržavaju HDZ. Što se tiče drugih, zašto se tu nisu uspjeli profilirati? Zato što možda nisu bili dovoljno jasni u tome što će napraviti ako dobiju priliku obnašati vlast i mislim da ono što kronično nedostaje na našoj političkoj sceni – je dosljednost. Vjerujem da dobar dio građana grada Zagreba kada su glasali za Možemo nije razmišljao o tome hoće li doći jedna velika oluja, jedno izrazito toplo ljeto pa će nešto malo bujnije rasti trava i hoće li ona biti pokošena, ističe Orešković.

Zašto u anketama raste broj ljudi koji kažu da ne žele izići na izbore

– Prvo bi se osvrnula na tu tezu kako imamo stabilnu vlast. Pa, diktature su obično najstabilniji oblik vladavine. To je prvo i osnovno. Drugo, taj isti HDZ koji je toliko stabilan je iselio koliko, deset posto našeg stanovništva. To je bio onaj propulzivni, progresivni, radno sposobni dio. Europski. I što mi sada imamo? Imamo ljude koje ovise o socijalnim transferima. Imamo umirovljenike koji žive na rubu preživljavanja. Imamo ljude koji su nezapošljivi jer bez stranačke iskaznice ne mogu nigdje. Kako vi očekujete od tih ljudi da će oni sada uopće ikome vjerovati ili da misle da je politika ta koja njima može donijeti promjene i uvesti ih u bolji život? Dakle, HDZ je ubio građanstvo, ubio je državu, ubio je supstancu. Jako će teško biti opozicijskim strankama da tu nekako nađu snagu uzgona, da to sve skupa promijene. Ali nećemo odustati, poručila je za kraj Dalija Orešković.

Mirela Holy dodaje da usprkos svemu na izbore treba izaći.

– Ne, naravno da treba ići na izbore i na kraju krajeva ipak smo imali promjene kada je riječ o Vladi i treba biti žestoka kritika kako bi se Vlada mijenjala i popravljala. Ali svoditi politiku samo na komunikaciju je jako pogrešno zato što na političke procese utječe cijeli niz drugih stvari i od medijske potpore o kojoj smo malo prije govorili. Od potpore određenih interesnih snaga i lobija što je isto na strani HDZ-a. Tako da ima tu dosta tih čimbenika koji utječu na to zašto je HDZ još uvijek na vlasti usprkos svim onim korupcijskim aferima i činjenici da imaju presudu za to da su bili korumpirani, završila je Holy, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike