6.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čovjek iz HEP-a podnosio prijave zbog protuzakonitih radnji: Barbarić me je zbog...

Čovjek iz HEP-a podnosio prijave zbog protuzakonitih radnji: Barbarić me je zbog toga na sve moguće nečasne i osvetničke načine kontinuirano ponižavao i pokušavao maknuti

Priča oko HEP-a, Barbarića i vile na Hvaru opet je u fokusu javnosti. Nakon upita medija o ulasku USKOK-a u Elektrodalmaciju, HEP je rekao kako je prijavu podnio djelatnik nakon što su mu oduzete ovlasti voditelja. Sad se Dnevniku Nove TV javio sam djelatnik Dinko Marijan. Tvrdi da je izjava HEP-a netočna.

“Istina je da sam ja jedan od prijavitelja protuzakonitih radnji koje su predmet postupanja pravosudnih tijela, ali ne i protuzakonite gradnje kuće Frane Barbarića, niti priključka na elektoenergetsku mrežu. Također je istina kako sam na teške nepravilnosti u poslovanju upućivao već duže vrijeme i mnogo prije oduzimanja ovlasti voditelja terenske jedinice Hvar”, naveo je Dinko Marijan u dopisu.

To je, tvrdi, Barbariću smetalo zbog čega ga je, kaže, na sve načine pokušavao maknuti s pozicije voditelja terenske jedinice Hvar i uspio. Zbog toga je Marijan pokrenuo sudske postupke. Marijan se osvrnuo i na to što je HEP naveo da su mu ovlasti voditelja oduzete zbog prekršajne prijave zbog vožnje pod utjecajem opijata, kao i kršenja propisa HEP-a, u svezi korištenja službenog vozila.

“Izjava HEP-a, plasirana je isključivo po uputi Frane Barbarića koja sramotno i osvetnički stavlja prekršajni postupak u kontekst oduzimanja mojih ovlasti, te neistinito spominje opijate kao predmet prekršaja, s glavnim ciljem rušenja mog ugleda, te daljnjeg profesionalnog diskreditiranja”, stoji u dopisu.

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, USKOK, barem zasad, zanima kako je Barbarić za ilegalno sagrađenu kuću dobio priključak za struju. Barbarić se ne oglašava. A od izbijanja afere, osim što je tvrdio da radi samo obnovu stare kuće, nije bio rječit.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a u srpnju nije želio odgovoriti na pitanja je li njegova pozicija sigurna i je li bio iskren. Na pitanja reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića rekao je tek:

“Zahvalio sam se, tu sam sedam sati i stvarno hvala. Nema izjava”.

Kako još nije srušio svoju bespravno sagrađenu kuću, državni inspektorat Barbarića je kaznio sa 6636 eura. Do danas nemaju podatak o uplati, kažu u Inspektoratu. Ako nastavi odbijati rušenje kuće, država će to učiniti. I ispostaviti mu račun. Kada i na koji način će presjeći aferu HEP, premijer ne otkriva.

“Razgovarali smo i o toj situaciji, i o tome ćemo donositi neke odluke. To nije predmet stranke, to su stvari za vladu”, poručio je premijer Plenković u utorak.

Predsjednik samoinicijativno mnogo rječitiji. Osvrnuo se na aferu i stao u obranu Barbarića.

“Sad će vjerojatno žrtvovat ovog Barbarića u HEP-u koji je upozoravao na cijelu ovu krađu, ovo što se događalo s plinom. Zato što su mu priključili struju u nekakvoj šupi na Hvaru koju je legalizirao u vrijeme moje Vlade. Tako da pretpostavljam da je imao struju, hah!”, poručio je Milanović u srijedu.

Kako će se rasplesti ova priča u vidu Barbarićeve sudbine – premijerova je zadnja.

Cjelovit dopis Dinka Marijana prenosimo u nastavku.

“Za bespravnu gradnju Frane Barbarića saznao sam iz medija, u odnosu na izjavu HEP-a kako sam ja prijavitelj bespravne gradnje nakon što su mi oduzete ovlasti voditelja terenske jedinice Hvar, ističem kako je izjava HEP-a sasvim netočna, kao i mnoge druge izjave od strane HEP-a, koje su plasirane u javnosti po uputama Frane Barbarića, kako bi se javni prostor zatrpavao neistinama, te se odvlačila pažnja javnosti od nezakonitih radnji protupravne gradnje i ostalih javnosti poznatih afera Frane Barbarića, koje su predmet istraga relevantnih institucija.

Osobno mi je neshvatljivo da se takvi zahvati u prostoru i to na poljoprivrednom zemljištu mogu uopće promišljati, a kamoli graditi vilu i bazen bez građevinskih dozvola i uporišta u prostorno planskoj dokumentaciji, pa se postavlja pitanje koju poruku prvi čovjek HEP-a šalje javnosti, te koliko su vjerodostojni njegovi postupci i izjave za javnost vezane za ovu temu.

Istina je da sam ja jedan od prijavitelja protuzakonitih radnji koje su predmet postupanja pravosudnih tijela, ali ne i protuzakonite gradnje kuće Frane Barbarića, niti priključka na elektoenergetsku mrežu.

Također je istina kako sam na teške nepravilnosti u poslovanju upućivao već duže vrijeme i mnogo prije oduzimanja ovlasti voditelja terenske jedinice Hvar i zbog kojih je Frane Barbarić bio nezadovoljan i koje su mu očito predstavljale smetnju, te me je zbog toga na sve moguće nečasne i osvetničke načine kontinuirano ponižavao i pokušavao maknuti s pozicije voditelja terenske jedinice Hvar, što je u konačnici po njegovom naređenju dovelo do odluke o oduzimanju ovlasti voditelja terenske jedinice Hvar, te sam u zaštitu svojih prava pokrenuo relevantne sudske postupke.

Izjava HEP-a, plasirana je isključivo po uputi Frane Barbarića koja sramotno i osvetnički stavlja prekršajni postupak u kontekst oduzimanja mojih ovlasti, te neistinito spominje opijate kao predmet prekršaja, s glavnim ciljem rušenja mog ugleda, te daljnjeg profesionalnog diskreditiranja.

Jednako tako, želim ovim putem posebno istaknuti kako ovakvo ponašanje predsjednika uprave HEP d.d. Frane Barbarića, dovodi poslovanje HEP-a na svih razinama pod veliku sumnju, te se stvaraju nemjerljive štete i valoriziraju posve krive vrijednosti i njemu podobni suradnici, dok se vrhunski stručnjaci i radnici HEP-a koji časno i profesionalno dugi niz godina rade svoj posao stavljaju u ovakve ili slične pozicije. Zaključujem, kako s obzirom na sve afere u kojima je isti akter, ostavljam javnosti da sami prosuđuju”, navedeno je u dopisu, piše dnevnik.hr.

Kosor: Što se tiče čelnika HEP-a, na stranu afera ‘plin za cent’, on je bespravni graditelj… Da se to dogodilo u mom mandatu…

FOTO Oštećeni zbog nelegalne gradnje trpe užasnu nepravdu: Inspektorat objasnio na primjeru s Korčule zašto uklanjanje divljih građevina traje nevjerojatno dugo

Najnovije

Još iz rubrike