8.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovo su psi koji najduže žive

Ovo su psi koji najduže žive

Jedan od najvećih faktora prilikom traženja novog četveronožnog člana obitelji može biti životni vijek psa. To je sasvim uredu jer je poznato kako nei psi žive puno duže od ostalih pasmina.

Manji psi obično imaju duži životni vijek od većih pasa. Međutim, trajanje života svakog pojedinog psa svodi se na niz faktora. Imajte na umu da je za pun i bogat život psa izrazito bitna odgovarajuća veterinarska skrb, prikladni životni uvjeti, redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana, piše N1.

1. Čivava

Prosječan životni vijek: 17 godina

Čivave su jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu. Mali su i kada odrastu teže samo 3,5 kg.

Iako malene i preslatke, čivave su poznate kao minijaturni psi čuvari. Vole i štite svoju užu obitelj i često trebaju vremena da se sprijatelje s nepoznatim osobama.

2. Toy pudl

Prosječan životni vijek: 12-15 godina

Pudlica dolazi u četiri različite veličine: velika, standardna, toy i mini. Od svih, toy pudlica obično ima nešto duži životni vijek. Pudlice su izuzetno inteligentne što ih čini jednom od najpametnijih pasmina pasa na svijetu.

Zbog svoje druželjubive naravi odlični su kućni ljubimci za obitelji s djecom i super se slažu s drugim psima. Zbog lake dresure preporučuje se vlasnicima koji nikada prije nisu imali psa kao kućnog ljubimca.

3. Shih Tzu

Prosječan životni vijek: 15 godina

Shih Tzu, još poznati kao “najslađi psi na svijetu”, vrlo popularna su pasmina malih pasa. Oni su poslušni, imaju malo energije i nisu veliki lajavci. Imaju dugu, svilenkastu dlaku koja zahtijeva stalnu njegu. Održavanje dlake se može provoditi samostalno, kod kuće ili profesionalno, u salonu za njegu pasa.


4. Jack Russell terijer

Prosječan životni vijek: 14 godina

Kao i svi terijeri Jack Russelli su živahni i zdravi psi. Oni traže veliku aktivnost i svakodnevni odlazak na istrčavanje kako bi potrošili višak energije. Oni uglavnom nemaju ozbiljnih zdravstvenih problema zbog čega u prosjeku jako dugo žive.


5. Maltezer

Prosječan životni vijek: 15 godina

Maltezeri su prekrasni psi, imaju bijelu dlaku i obožavaju druženje i igranje sa svojom obitelji. Zbog svoje male veličine poznati su kao psi s dugim životnim vijekom.

Zanimljiva činjenica kod maltezera je ta što ženke u pravilu žive jednu godinu duže od muških pasa. S druge strane, istraživanje Cesersway potvrđuje kako se očekuje da će većina maltezera živjeti relativno dugo jer mogu oboljeti od vrlo malog broja opasnih genetskih bolesti.

6. Bigl

Prosječan životni vijek: 12 godina

Bigli su jedni od najboljih lovačkih pasa i imaju jak lovački instinkt čak i dok nisu u šumi i ne sudjeluju u lovu na divljač. Zbog toga će ih trebati malo obuzdati i naučiti da se igraju s djecom i drugim krznenim ljubimcima u istom kućanstvu.

Unatoč tome, Bigli su aktivni i razigrani. Prema Cesarsway istraživanju, najstariji poznati Beagle živio je 27 godina, a preminuo je 2009. godine.

7. Maltipoo

Prosječan životni vijek: 12-15 godina

Budući da su mješanac pudla i maltezera, maltipoo je pasmina općenito dobrog zdravlja. Mini i toy maltipoo obično žive dulje od ostalih veličina. Često se smatraju hipoalergenima jer se izrazito malo linjaju.


8. Jazavčar

Prosječan životni vijek: 13 godina

Jazavčari su srčani, imaju beskrajne količine energije i jako vole svoje ljude. Uz odgovarajuću zdravu prehranu mogu jako dugo živjeti.

Zbog svojih dugih leđa, “psi kobasice” ne bi trebali živjeti tamo gdje postoji potreba za penjanjem stepenicama. Na primjer, stanovi u zgradama bez lifta.

9. Kovrčavi bišon

Prosječan životni vijek: 13 godina

Kovrčavi bišon je mala pasmina, dobro poznata po svojoj dobroćudnosti i hipoalergenoj dlaci. Kovrčavi bišon će se odlično slagati s djecom i drugim životinjama.

Imaju veliku glavu i oči. Zbog mekog krzna poput vate izgledaju kao plišane životinje.

10. Šnaucer

Prosječan životni vijek: 12 godina

Šnauceri su neovisni psi mirne osobnosti. Njihov samouvjereni stav doveo je doveo je do toga da ih se smatra jednim od najtvrdoglavijih pasa. Zbog toga su im obično potrebni iskusni vlasnici koji će ih znati obuzdati, piše stranica Sretni ljubimci.

Najnovije

Još iz rubrike