6.9 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Može li kontinentalni turizam postati cjelogodišnji i održivi turizam?

Može li kontinentalni turizam postati cjelogodišnji i održivi turizam?

Kontinentalni turizam u stalnom je porastu cijene, smještaj, ali i razne manifestacije, festivali, sajmovi sve su privlačniji gostima. Pridonosi i razvoju turističke ponude, hrvatskog gospodarstva te malih gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Može li takav turizam rasteretiti Jadran i postati cjelogodišnji i održiv?

Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije, za HTV komentirala je trenutnu situaciju u kontinentalnom turizmu Zagrebačke županije i istaknula da Zagrebačka županija privlači pozornost i domaćih i stranih turista.

– Imamo povećanje broja dolazaka za čak 15 posto u odnosu na 2022. godinu, a broja noćenja za 16 posto. Nama je to velika brojka s obzirom na to da su se otvorila i druga tržišta i da su i druge zemlje postale konkurentne, rekla je Alilović.

Dodala je i da sve više dolazi gostiju iz Kine i Amerike što je za kontinentalni turizma jako dobro te da se dolazak gostiju produljio.

– Turistička ponuda je sve veća, istaknula je.

Održivi turizam

Alilović je istaknula da i u turizmu Zagrebačke županije postoje problemi kao što su potreba za radnom snagom u ugostiteljstvu.

– U razgovoru s našim ugostiteljima i svim dionicima turizma uočili smo veliku potrebu za jačanjem radne snage i vidimo da s poticajima koji poduzetnici daju svojim djelatnicima stvara se obiteljska veza jer kontinent se može ponositi aktivnostima za jačanje obiteljskih gospodarstava, objasnila je.

Osvrnula se i na fokus turizma Zagrebačke županije i istaknula da je to održivi turizam.

– Zagrebačka županija ili zeleni prsten oko Grada Zagreba specifična je po svojoj tradiciji i kulturi, mnoštvom destinacija koje obiluju prirodnim bogatstvima i ljepotama poput Žumberka, kazala je Alilović.

Silvija Sobol, TZ Fužine, rekla je da je cjelokupna sezona bila zadovoljavajuća, a da je u predsezoni zabilježen porast noćenja od 20 posto. Viktorija Rogić, TZ Otočca, istaknula je da Turistička zajednica Grada Otočca također bilježi porast dolazaka i noćenja.

Rogić je dodala da smještajni kapaciteti u Otočcu rastu svake godine.

– Imamo četiri hotela, sve drugo su kuće za odmor, apartmani i studio apartmani. Najtraženije su kuće za odmor uz samu rijeku Gacku, ali imate mogućnost koji god smještaj rezervirate da ste okruženi netaknutom prirodom što vam daje posebno uživanje u prirodnoj ljepoti, ali vam daje i dovoljno opuštajući i kvalitetan odmor, objasnila je.

Suživot čovjeka i prirode

Rogić je istaknula da turiste u Otočac najviše privlači mogućnost suživota čovjeka i prirode.

– Otočac se nalazi u srcu Ličko-senjske županije koja se nalazi u srcu Hrvatske i to nam je prednost jer smo dobra auto destinacija i lako je do nas doći. Obilujemo prirodnim ljepotama i mogućnošću da iako ste u urbanoj sredini imate priliku osjetiti mir, stvarni zvuk prirode bez buke automobila, a to si neke destinacije ne mogu priuštiti, objasnila je Rogić.

Sobol je kazala da turisti trebaju posjetiti Gorski kotar jer je to zeleno srce Hrvatske s puno prirodnih atrakcija, piše vijesti.hrt.hr.

– Brojni zaštićeni krajolici, izletišta za koja vjerujemo da neće nikoga ostaviti ravnodušnima. Sama destinacija nudi brojnu turističku ponudu, rekla je.

– Gosti sve više traže upoznavanje kulturne i povijesne baštine samog kraja, domaćih običaja, a to se može jedino u simbiozi domaćeg stanovništva i gostiju. Svi zajedno moramo raditi na građenju destinacije, dodala je.

Najnovije

Još iz rubrike