13.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koliko dugo treba kuhati kukuruz?

Koliko dugo treba kuhati kukuruz?

Omiljena ljetna grickalica na plaži ili u šetnji gradom mnogima je kuhani kukuruz, ali je mnogo jeftinije kupiti ga i skuhati kod kuće.

Međutim, ako ga nikad niste kuhali kod kuće, možda se pitate koliko bi dugo zapravo trebalo da kuhati kukurz, piše Stvar ukusa, prenosi Skuhaj.hr.

Sve ovisi o tome kuhate li mladi ili zreli kukuruz, kao i o tome koristite li običan ili ekspres lonac.

Ako kuhate mladi kukuruz u običnoj posudi, stavite ga u vruću vodu i kuhajte oko 10-15 minuta. Ako zreli kukuruz kuhate u običnom loncu, stavite ga u hladnu vodu, ali kuhate ga i znatno duže, oko 40 minuta.

Mladi kukuruz se kuha prilično brzo, za najviše deset minuta, ali je važno vatru uključiti na najjače. Mnogi griješe jer kod kuhanja dodaju sol u vodu, a zbog nje zrna postaju tvrđa i tako se produžuje vrijeme termičke obrade. Kukuruz posolite na kraju.

Kada ga čistite prije kuhanja, nemojte očistiti sve listove, ostavite barem dva da ga pokriju, a preostalo lišće posložite na dno lonca u kojem ćete ga kuhati. Tako ćete stvoriti “izolaciju” i klipovi će brže biti skuhani, a imat će i poseban okus. Kuhanog ga ostavite da se ohladi u vodi, da se ne suši na zraku.

Još jedan trik za ukusniji kukuruz: Odmah na početku kuhanja dodajte žlicu maslaca u vruću vodu, prenosi N1.

Postoji mogućnost da uništavate svoj štednjak, a da ni ne znate: Ovako ćete ga očistiti ispravno

Najnovije

Još iz rubrike