Djevojka koja puca iz pištolja prema Kninu najstarija je kćer pjevača Baje Malog Knindže, poznatog po veličanju četnika

Screenshot Facebook Smiljana Pajčin

Djevojka koja puca iz pištolja prema Kninu na Troglavu,na vrhu Dinare je Smiljana Pajčin,najstarija od šestoro djece pjevača Baje Malog Knindže koji se u ratu proslavio pjevanjem četničkih pjesama i veličanjem lika i djela vojvode Momčila Đujića komandanta Četničke dinarske divizije i Gavrila Prinicipa, atentatora na austorugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda 1914. godine.

Facebookom se širi snimka Smiljane ogrnute u srpsku zastavu sa četiri ocila i šubarom na kojoj je kokarda, koja uzima pištolj u ruku i ispaljuje metak u zrak na Troglavu, najvišem vrhu Dinare.

Važno je napomenti da je snimka nastala prije godinu dana, ali sada se po pojedinim grupama proširila poput požara. I to baš pred Oluju. Nakon što smo se raspitivali o snimci i autorima, sramotni uradak je nestao sa dijela FB grupa, piše Slobodna Dalmacija.

Screenshot Facebook Smiljana Pajčin

Smiljana je završila srednju medicinsku školu u Beogradu, pet godina je radila u državnom vrtiću, a sada je direktorica firme koja se bavi trgovinom kemijskih proizvoda i građevinskih materijala na veliko i malo.

Prema položaju njezine ruke i pištolja, ona puca u smjeru Knina kao simbola hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. S prostora Dinare je prije 28 godine Hrvatska vojska krenula u oslobađanje okupiranih prostora u dalmatinskom zaleđu.

Snimku nam je poslao i odmah nam se javio Borislav Lapenda Lav, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske birgade, koji je zgrožen ovim činom.

Screenshot Facebook Smiljana Pajčin

– Snimku je objavio na svojem profilu na Facebooku jedan naš Vrličanin, a kako je do nje došao, još ne znam – kaže Lapenda.

Na snimci se jasno vidi da je Smiljana pucala na visini od 1913 metara pokraj betonskog geodetskog stupa tzv. piramide koja označava najviši vrh Dinare koji se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije BiH i Općine Livno. Betonska piramida desetljećima je bila izvorna, zatim je bila obojena u boje hrvatske trobojnice, što je lako pronaći na internetu.

No, objekt pokraj kojeg se djevojka nalazila nakon okidanja hica vidljivo je obojan u boje srpske zastave. Ne zna se je li ga ona možda i obojala ili je to netko učinio prije nje.

Dio hrvatskih branitelja s kojima smo kontaktirali smatrao je da se sve dogodilo na dinarskom vrhu Velika Duvjakuša, na teritoriju Hrvatske, i to pokraj spomenika 31 pripadniku 7. gardijske brigade “Puma” koji su od akcije Zime ‘94. do oslobodilačke Oluje poginuli na širem prostoru planine, a još jedan branitelj se vodi kao nestao. Analizom snimke odstranili smo tu mogućnost.

Screenshot Facebook Smiljana Pajčin

Smiljanin otac Mirko Pajčin je rodom iz sela Gubin koji se nalazi u podnožju Dinare,a djevojka je u zadnje vrijeme često u rodnom mjestu svog oca gdje obnavljaju roditeljsku kuću a to potkrepljuje brojnim snimcima i fotografijama.

O sebi kaže da je imala dečka Argentinca a kada je s njim prekinula,njen otac Mirko je rekao,”baš super” jer nije pravoslavne vjere.

Četnički nastrojene osobe porijeklom iz Gubina, Sajkovića, Kazanaca, Prova, Gornjih i Donjih Peulja i ostalih mjesta na sjeverozapadnom rubu Livanjskog polja najviše boli što Livno i kraj iz kojeg vuku korijene nije nakon rata u BiH ušao u sastav Republike Srpske pa svoju frustraciju izražavaju na razne načine, kao što je to učinila sada i ova djevojka.

Nemoguće je doznati je li snimka uistinu nastala prije dva dana, ali je jasno da je namjerno plasirana pred obilježavanje obljetnice 28. godišnjice akcije Oluja i oslobađanja okupiranih područja Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Share This Article