Preokret na Jadranu, cijene apartmana na akcijama i do 50 posto: Ono što je bila anomalija sada je hit

Ilustracija

Počela je rasprodaja nepopunjenog smještaja na Jadranu u last minute akcijama koje idu i do 50 posto, iako je buking tijekom srpnja nešto ubrzao u odnosu na svibanj i lipanj.

Na platformama Booking.com i Airbnb u posljednjih desetak dana primjetno je da se cijene apartmana spuštaju od 10 do 40 posto, s tim da najveće popuste daju oni s višim cijenama, odnosno očito oni koji su se, iz perspektive gostiju, preračunali u odnosu na vrijednost koju nude. Usto, primijećuju se i otkazi predrezevacija, piše Poslovni dnevnik.

“Ako želim uzeti 10 posto više koje potrošač neće prihvatiti, u trenutku kad gost okrene glavu, morat ću ga privući spuštanjem cijene ne za tih 10 posto, nego 25 ili 30 posto. Last minute je kod nas bio anomalija kada su se prodavali objekti koji su preostali, i tada je gost bio spreman platiti i više jer je potražnja premašivala ponudu. Ali onaj koji spekulira i čeka pad cijena, čeka da se te cijene zaista spuste”, objasnio je Selimir Ognjenović, vlasnik agencije.

Boris Žgomba na sve ovo je prvi u Poslovnom upozorio krajem lipnja, i sad kaže da su se predviđanja ostvarila, no za detaljan komentar želi pričekati rezultate za srpanj. U razgovoru u lipnju Žgomba je upozorio upravo da će najveći gubitnik sezone biti privatni smještaj, odnosno apartmani, jer će se oni najteže moći nositi s tim neredom na tržištu i brzo reagirati, te bi neki mogli imati prazne objekte.

Hoteli imaju stručno prodajno osoblje koje se zna nositi s tim situacijama. Također je istaknuo da bi uz apartmanski smještaj problema mogle imati skupe vile, koje nemaju baš goste koji čekaju iza ugla da ih plate. Hoteli i kampovi mogli bi bolje proći zbog načina rada. Sljedeći na udaru bi mogli biti ugostitelji, koji će se morati pomiriti s tim da imaju manje gostiju, i to gostiju koji nisu spremni platiti onoliko koliko bi oni željeli.

Share This Article