1.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hrvati ne znaju što činiti u slučaju grmljavinskog nevremena. Imamo upute, ali...

Hrvati ne znaju što činiti u slučaju grmljavinskog nevremena. Imamo upute, ali snalazimo se na druge načine

Civilna zaštita govori kako se savjetuje odgađanje svih aktivnosti na otvorenom prostoru, a tu su još i savjeti poput: uđite u kuću, zgradu ili automobil, osigurajte manje vanjske objekte, zatvorite prozore i vanjska vrata i po mogućnosti ih dodatno osigurajte, izbjegavajte tuširanje i kupanje, žične telefonske uređaje koristite samo u krajnjoj nuždi

Civilna zaštita objavila je upute za postupanje u slučaju grmljavinskog nevremena u kojima stoji kako se, između ostalog savjetuje odgađanje svih aktivnosti na otvorenom prostoru.

Tu su još i savjeti poput: uđite u kuću, zgradu ili automobil, osigurajte manje vanjske objekte, zatvorite prozore i vanjska vrata i po mogućnosti ih dodatno osigurajte, izbjegavajte tuširanje i kupanje, žične telefonske uređaje koristite samo u krajnjoj nuždi.

Ipak, čini se da građani nisu bili upoznati s uputama. Naime, na portalu Danas.hr pitali smo vas jeste li znali pravila ponašanja tijekom olujnog nevremena i većina čitatelja odgovorila je s ne (34 posto).

S druge strane, nešto manji broj, ali i dalje visok postotak (27 posto) smatra da poznaje pravila, odnosno upute, a 21 posto govori kako su poznavali jako općenito.

Naposljetku, 19 posto tražilo se sigurnost na svoj način.

Podsjetimo, civilna zaštita kaže i kako bi bilo pametno odspojiti sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnica, isključite klima uređaje; izbjegavajte sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području; izbjegavajte vrhove brjegova, otvorena polja i prostore, plaže i kupanje u vodi; izbjegavajte sklanjanje u manjim objektima kao što su šupe na otvorenom prostoru i izbjegavajte sve metalno – traktore i druge radne strojeve, motore i bicikle, piše Danas.hr.

Najnovije

Još iz rubrike