Pobuna na Bolu zbog Zlatnog rata! Mještani osjećaju da im se piše crno ako upravljanje plažom uzme županija

Ilustracija: Unsplash

I sve to zbog novog Zakona o pomorskom dobru o kojemu će se u Saboru glasati u petak. Općina Bol i njezino komunalno društvo ‘Grabov rat’ ne bi imali imati apsolutno nikakvu mogućnost njome upravljati jer će to moći isključivo Splitsko-dalmatinska županija, odnosno njezina javna ustanova ‘More i krš’. Drugim riječima, ako se Vladin prijedlog usvoji, lokalna zajednica gubi prava na upravljanje plažom Zlatni rat

Za mnoge je raj na zemlji. Zlatni je taj Zlatni rat, a višestruko je proglašen najboljom plažom pa i na svijetu.

Jure iz Kaštela svake godine barem jednom uživa na Zlatnom ratu, a Bernard iz Austrije oduševljen je.

“Za djecu je super”, dodao je Bernard.

“Prvi put sam na Braču. Sve one priče što su pričali da je lijepo – nije, ovo je još ljepše”, rekao je Branko iz Beograda u Srbiji.

Gužva je u srcu Bola na Braču, a stiže i brod koji vodi do simbola hrvatskog turizma.

“Sjajno je! Jako sam sretna što sam ovdje”, poručila je Eszter iz Mađarske.

Karmela iz Drenovaca došla je iz Slavonije da vidi taj Zlatni rat.

Ipak, nije sve ovih dana tako zlatno. Domaći kažu da im se piše crno ako se bude promijenila razina odlučivanja i na njihovu otoku, piše Danas.hr.

U tom slučaju Općina Bol i njezino komunalno društvo “Grabov rat” ne bi imali imati apsolutno nikakvu mogućnost njome upravljati jer će to moći isključivo Splitsko-dalmatinska županija, odnosno njezina javna ustanova “More i krš”. Drugim riječima, ako se Vladin prijedlog usvoji, lokalna zajednica gubi prava na upravljanje plažom Zlatni rat.

Koncesionar na plaži Zlatni rat Dario Kožul rekao je da to nije ni za koga dobro.

“Znamo što se ovdje događa. Znamo što hoćemo, na nama je da odlučujemo o tome, o okvirima koje propisuje država za sve, ali moramo imati mogućnost mikroupravljanja”, dodao je Kožul.

Ostat će tako bez koncesijskih naknada, a time i bez dobrog dijela općinskog proračuna. Poručuju – samo lokalna samouprava može odlučivati o svome mjestu.

Ante Trutanić, direktor Turističke zajednice općine Bol, poručio je da se nadaju da je riječ o grešci u koracima koja se može popraviti.

“Lokalne samouprave najbolje znaju potrebe toga, najbolje znaju što se tu događa. Moglo bi se reći da se pokušava oteti dijete majci”, kazao je Trutanić.

Stoga postoji bojazan.

“Bojim se neke agencije opet u koju će se ljudi dolaziti kao što se događa u ovoj državi sa stranačkom iskaznicom gdje je podobnost bitna i nema stručnosti”, rekao je koncesionar Kožul.

Nezadovoljni građani nade polažu u amandman koji je hitno podnio saborski zastupnik Hrvoje Zekanović kojim traži da upravljanje zaštićenim područjima ostane u rukama jedinica lokalne samouprave.

“Te županijske ustanove su potkapacitirane, nemaju dovoljno kadrova. Ako županije žele pomoći ustanovama, mogu uvijek kroz naknade, koje dobiju od koncesije, redistribuirati direktno javnim ustanovama”, poručio je Zekanović.

Kakva je sudbina Zlatnog rata? Sabor odlučuje u petak o novom Zakonu, piše Danas.hr.

Share This Article