Ukrajinci napreduju u regiji Donjeck, oslobodili Rivnopil

Screenshot

Obrambene snage su vratile ukrajinsku kontrolu nad naseljem Rivnopil u regiji Donjeck.

“Obrambene snage ponovno su preuzele kontrolu nad Rivnopilom. Nastavljamo dalje”, objavila je zamjenica ministra obrane Hana Maljar na Telegramu.

Kako je objavljeno, ukrajinske trupe očistile su ruski mostobran na zapadnoj obali kanala Siverskij Donjec-Donbas.

Od početka protuofenzive Oružane snage Ukrajine (OSU) oslobodile su 130 četvornih kilometara od ruskih okupatora na jugu.

To je izjavila zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Situacija je ostala prilično nepromijenjena u južnom smjeru tijekom prošlog tjedna. Obrambene snage Ukrajine nastavljaju protunapadnu operaciju u sektorima Melitopolj i Berdjansk.

“Tijekom proteklog tjedna, nakon poboljšanja operativnog (taktičkog) položaja i poravnanja crte bojišnice, deokupirano područje prošireno je za 17 četvornih kilometara. Općenito, od početka protuofenzive, oslobođeni teritorij na jugu dosegao je 130 četvornih kilometara”, istaknula je.

U smjeru Tavrije, neprijatelj je prošlog tjedna 148 puta napao ukrajinske položaje. Ukupno je zabilježen 3.861 napad.

Ukrajinske raketne i topničke postrojbe prošli su tjedan izvršile 8783 paljbenih misija u smjeru Tavrije. Ruski osvajači pružaju snažan otpor, ali trpe značajne gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi.

“Tijekom proteklog tjedna, gubici neprijatelja bili su osam puta veći od naših”, naglasila je.

Prošlog tjedna ukrajinske zračne snage, raketne i topničke jedinice izvele su više od 110 napada na ruske skupine osoblja, uništile 17 neprijateljskih raketnih sustava protuzračne obrane, pogodile 11 zapovjednih mjesta i sedam skladišta streljiva.

Dodatno, ukrajinska vojska uništila je stotine jedinica neprijateljske vojne opreme, uključujući dva jurišna helikoptera Ka-52, jedan helikopter Mi-24 i 48 od 51 drona Šehid-131/136 iranske proizvodnje.

Ukrajinske snage preuzimaju kontrolu nad nekoliko položaja u blizini Krasnohorivke, koje Rusija drži od 2014. godine

Share This Article