Banožić o Milanoviću: Kao premijer imao je priliku učiniti za vojsku sve a nije učinio ništa

Foto: MORH/ F. Klen

Dan je Hrvatske vojske, Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske.

Obilježava se u spomen na 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu i hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Formiranjem ZNG-a stvorena je vojna snaga koja je obranila napadnuta hrvatska područja, piše HRT.

Polaganjem vijenaca na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i krematoriju premijer Andrej Plenković i ministri obrane, branitelja i unutarnjih poslova odali su u nedjelju počast hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu u povodu Dana Hrvatske vojske.

Uz premijera vijence su položili ministri obrane Mario Banožić, branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović te načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Vijence su položili u spomen parku “Glas Hrvatske žrtve – Zid boli” i ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, kao i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Tom je prigodom ministar obrane Mario Banožić vojnikinjama i vojnicima čestitao 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske i zahvalio im na predanom, časnom i uzoritom služenju Domovini!

– Današnji datum objedinjuje sve strateške ciljeve od samog osnutka Republike Hrvatske. Čestitam hrvatskim braniteljicama i braniteljima koji su bili najodlučniji, najspremniji stvarati hrvatsku državu na način da udaraju temelje Hrvatskoj vojsci, vojsci koju imamo danas, kazao je ministar Banožić dodavši kako Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem ulaže u sve tri grane Hrvatske vojske kroz opremanje i modernizaciju.

– Kao ministru obrane iznimno mi je drago što u procesima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske sudjeluju naši branitelji, naglasio je ministar Banožić i dodao kako ono što još jača hrvatskog vojnika je ispunjavanje svih civilnih zadaća jer na taj način dokazujemo da je zadaća hrvatskog vojnika od početka bila služiti hrvatskom narodu.

Ministar obrane izjavio je nakon polaganja vijenaca da je ruska agresija na Ukrajinu ponovno dovela do toga da se razmišlja o tome koliko je vojska snažna i jaka.

– Iz toga razloga Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem ulaže u opremanje vojske u sve tri grane, ali i zbog zahvalnosti prema trudu koji vojnici iskazuju kroz redovan rad, kroz misije i operacije, kada su rame uz rame kao vojnici NATO-a i zemalja članice EU spremni iskazati sve sposobnosti, rekao je Banožić.

Podsjetio je kako hrvatski vojnici daju svoj doprinos i u ispunjavanju civilnih zadaća – od potresa i pandemije do požara i poplava.

Banožić se osvrnuo i na tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da HV-u nedostaje opreme i naoružanja te kazao da je Milanović “kao premijer imao je priliku učiniti za vojsku sve a nije učinio ništa, a danas kad nema tu priliku sve zna”.

Upitan utječu li njihovi narušeni odnosi na stanje u društvu, Banožić je odgovorio kako “nije dobro da pojedina imena koja mu stoje na stolu predsjednik ne želi potpisati više od godinu dana”, javlja HRT.

Share This Article