Priča koja ledi krv u žilama: Osoba sa ‘sindromom hodajućeg leša’ mislila da je otišla u čistilište i ‘zaglavila je u petlji’

Foto: Unsplash

Stručnjaci nisu sigurni što je točno uzrokuje…

Postoji vrlo rijetko stanje koje je nevjerojatno teško dijagnosticirati poznato kao, Cotardov sindrom ili češće zvano kao ‘sindrom hodajućeg leša’. To je mjesto gdje osoba vjeruje da nedostaju dijelovi njenog tijela ili da je mrtva, umire ili ne postoji. Neki ljudi vjeruju da se to događa s njihovim cijelim tijelom, drugi misle da su samo dijelovi njih samih nestali ili trunu, a to je usko povezano s drugim mentalnim bolestima kao što je depresija, prenosi LadBible.

Stručnjaci nisu sigurni što je točno uzrokuje, iako je studija iz 2011. godine pokazala da je 89 posto slučajeva imalo depresiju kao simptom. To može biti nevjerojatno opasno za osobu koja pati od sindroma jer može prestati brinuti o vlastitom zdravlju jer vjeruje da je njihovo tijelo već mrtvo i stoga ne treba jesti niti se liječiti. Netko tko kaže da je nedavno patio od sindroma otišao je na Reddit kako bi održao “Pitajte me bilo što” sesiju gdje je odgovarao na pitanja o tome kako je biti uvjeren u vlastitu smrt.

Osoba je ispričala kako je bila u bolnici za mentalno zdravlje nekoliko dana i nakon izlaska je rekla da je bila “uvjerena da je počinila samoubojstvo” i “da je otišla u čistilište i zglavila u beskonačnoj petlji”.

Jezivo iskustvo

Osoba je također rekla da vjeruje da može “predvidjeti što se događa” i pokušala je nekoliko stvari da vidi mogu li se probuditi iz čistilišta. Prvo je rekla da je povukla supruga za bradu, zatim da se “grizla kako bi osjetila bilo kakvu bol kako bi se probudila iz tog stanja”, ali nije uspjela i usput je nadodala da se “osjećala kao da je u paklu”.

Zatim je kako piše počela vrištati i to do nesvjesti i zatim je mislila “da ima moždani udar” i zatim srčani udar te su molile da ih se oživi. Nakon tog napadaja osoba je kako kaže otišla spavati i probudila se drugo jutro kao da se ništa nije dogodilo. Cijelu muku opisala je kao vrlo zbunjujuću i zastrašujuću, ali kako kaže da sada konačno zna da nije mrtva.

Sindrom je prvi put zabilježen 1874. godine u Parizu, u Francuskoj, gdje je žena rekla svom liječniku da je sigurna da je mrtva, te da su joj mnogi organi nestali, a na tijelu je ostala samo koža i kosti. Liječnik joj je bio neurolog i psiholog Jules Cotard, pa je po njemu i službeno ime sindroma. I prije toga zabilježeni su slučajevi liječnika koji su govorili da su imali pacijente koji su vjerovali da su mrtvi i odbijali bilo što jesti, piše Klik.

Upoznajte Orcu! Najljepšeg psa na svijetu i najuspješnijeg u Hrvatskoj: ‘Njezina je narav nevjerojatna’

Share This Article