VIDEO Preslatka papigica i njena vlasnica pjevaju “Mama ŠČ!”

Ilustracija Pixabay

Prolazak Leta 3 i pjesme “Mama ŠČ!” u finale Eurosonga izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Hrvatska je nakon dugih šest godina izborila prolazak u finale Eurosonga, a Let 3 i pjesma “Mama ŠČ!” pravi su hit i veselje.

Neki od najslađih postova su oni u kojima djeca ili evo ova pametna papigica pjevaju “Mama ŠČ!” Pogledajte video koji je na facebooku objavila jedna vlasnica papigice u kojem zajedno pjevaju!

Naime, većina žakoa vrlo je dobra u oponašanju ljudskog govora i drugih zvukova (mikrovalna pećnica, telefoni, zvono i drugi) Istraživanja su pokazala da mogu povezati izraze sa njihovim značenjem, te ih koristiti u odgovarajućoj situaciji, što i mnogi dugogodišnji vlasnici potvrđuju.

Pogledajte Video:

Jeste li znali?

Afrička siva papiga (žako) – Psittacus Erithacus

U zadnje vrijeme postaju sve popularniji ljubimci i čak i u našim krajevima može se naći sve više uzgajivača ove vrste papiga. Postoje dvije podvrste, timneh i kongo žako, pri čemu je kongo nešto veći i kompletno crnog kljuna, dok je timneh nešto sitniji i sa svijetlim dijelom gornjeg kljuna. Kao ljubimci su slični, iako kažu da timneh žakoi nešto prije progovore i nešto su manje osjetljivi na novosti i strane osobe u svojoj okolini od kongo žakoa. Svakako ta vrsta papiga po stručnjacima spada u najinteligentnije, ovisno koga pitate reči će vam da dostiže inteligenciju djeteta od 5 pa sve do 9g.

Kao sa svim velikim, dugoživućim papigama, žako zahtijeva predanost i spremnost za davanje puno vremena, prostora i “resursa” odn. igračaka – obzirom na visoku inteligenciju treba ih zabaviti. Pomalo su osjetljive prirode pa mnogi preporučaju da ih drže samo iskusniji vlasnici, no i oni koji prije nisu imali papige mogu biti odlični vlasnici žakoa ukoliko su spremni informirati se i posvetiti se svojem pernatom ljubimcu.

Većina žakoa vrlo je dobra u oponašanju ljudskog govora i drugih zvukova (mikrovalna pećnica, telefoni, zvono i drugi). Međutim uvijek postoje i iznimke, pa tako postoje i žakoi koji nisu progovorili. Istraživanja su pokazala da mogu povezati izraze sa njihovim značenjem, te ih koristiti u odgovarajućoj situaciji, što i mnogi dugogodišnji vlasnici potvrđuju. Kod igre i treninga sa žakoima potrebna je strpljivost, ponavljanje i zabava, i uz te pretpostavke ne bi trebalo biti problematično naučiti ga i pokojem triku. Kako su često skloni strahovima od raznih stvari, preporuča se da im još kao bebama svaki dan prezentirate nešto novo – igračkicu, pomalo promijenjen raspored u sobi. A ukoliko imate starijeg žakoa koji je već razvio fobije ili plašljivost pokušajte s kliker treningom.

Ukoliko ih se zanemaruje skloni su depresiji i neurotičnom ponašanju (poput kričanja, čupanja perja, samoozljeđivanja), stoga im treba posvećivati dovoljno pažnje i vremena, te ih na vrijeme, još kao malene, naučiti kako da se igraju i ponekad i sami zabave na neko vrijeme. Igračke od drveta i mnogih drugih materijala trebale bi biti sastavni dio velikog kaveza, te ih treba redovito mijenjati kako bi se zadržao interes za bavljenje njima. Preporuča se koristiti i igračke za “foraging” odn. traženje hrane i samonagrađivanje, posebno u vrijeme kada su ptice same. Redovito kupanje je također bitno, kao i raznolika prehrana bogata osim sjemenkama i većim količinama povrća, voća, a ako uspijete nabaviti i pelete tim bolje.

Ovo nisu papige za “neko vrijeme” ili za “pokazivanje statusa”, ukoliko ne dobiju zaluženu pažnju patiti će, a najčešće to i pokazati nekim nepoželjnim ili po sebe opasnim ponašanjem. Stoga dobro razmislite možete li i želite li nekoliko desetljeća redovito posvećivati svoje vrijeme ptici koja je poput djeteta i zahtijeva i bavljenje njom kao s djetetom. Mnogi žakoi tijekom puberteta završe u oglasnicima jer se pojave ponašanja kojima oni testiraju vaše granice (poput male djece), no ta su ponašanja prolazna i uz dovoljno strpljenja, ljubavi i odgovarajući trening (osnovnih komandi) taj period se može proći i bez potrebe za potragom za novim vlasnikom, piše papigice.net.

Share This Article