VIDEO Burna sjednica saborskog odbora, pljuštale optužbe protiv Hrvoj-Šipek

Screenshot: HRT

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek stigla je u Sabor na sjednicu Odbora za pravosuđe koji će raspravljati o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja. Novinarima je prilikom ulaska rekla da nije pogriješila oko ostavke Vanje Marušić koja je, podsjetimo, podnijela ostavku zbog prometne nesreće osobnog vozača. Upitana zašto Vanja Marušić nije došla, rekla je da to nije učinila jer je podnijela ostavku iz osobnih razloga. Inače, na sjednici je pročitano pismo bivše ravnateljice Uskoka.

“Dužnost ravnateljice Uskoka prestala sam obavljati iz osobnih razloga i smatram da nema osnove za daljnje obrazlaganje”, navela je u pismu Vanja Marušić.

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek uvodno je istaknula kako je Marušić prestala obavljati poslove ravnateljice USKOK-a na vlastiti zahtjev iz osobnih razloga, te je nakon toga ona donijela odluku o njenom prestanku obavljanja poslova ravnatelja.

Naglasila je kako se Vanja Marušić, nakon prestanka obavljanja dužnosti ravnateljice USKOK-a, vratila na dužnost koju je obavljala ranije, na mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika. Također odmah je imenovana nova ravnateljica USKOK-a Željka Mostečak.

“Željka Mostečak je godinama radila u Uskoku na nizu složenih predmeta, vrlo je stručna s integritetom i velikim iskustvom, uživa povjerenje i ima ugled”, naglasila je Hrvoj Šipek i dodala kako rad USKOK-a nije prekinut.

“Sve moje odluke, a osobito odluka o postavljanju Željke Mostečak na čelo USKOK-a, demantiraju sve zlonamjerne komentare i konstrukcije da sam odluke donijela pod pritiskom i utjecajem politike, odnosno da su one posljedica sukoba unutra državo odvjetničke organizacije”, poručila je glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek.

Dodala je da svoje odluke donosi isključivo s ciljem jačanja samostalnosti i neovisnosti DORH-a, podizanje organizacijske učinkovitosti i stručnosti.

Karolina Vidović Krišto (OIP) zatražila je na početku da se sjednica prekine, ocijenivši ‘skandalom što Marušić nije došla na sjednicu’. Predložila je i da Odbor predloži razrješenje glavne državne odvjetnice Hrvoj Šipek.

Tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe na temu “Rad USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja” inicirala je oporba želeći rasvijetliti okolnosti ostavke donedavne ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Oporba kaže kako je cijela priča oko ostavke Marušić „bajka, šuplja i smiješna”, te smatra da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača, koja se dogodila prije godinu dana, nije pravi razlog nego da se iza krije politički pritisak iz Banskih dvora, prenosi RTL.

Nakon sjednice na fb-u se oglasio Mostov Nikola Grmoja:

“ZLATA HRVOJ ŠIPEK MORA OTIĆI! NAKON DANAŠNJEG SASLUŠANJA NITKO TO NE MOŽE DOVESTI U PITANJE!

Zlata Hrvoj Šipek danas je došla na odbor za pravosuđe, jer je od vladajućih dobila zeleno svjetlo kako bi sanirala štetu.

Namjera je bila maknuti Vanju Marušić, a razloge možemo pretpostaviti.

Pitanja je puno, odgovore nećemo saznati!

Kakav je bio status predmeta?

Sama činjenica da nitko od vladajućih nije postavio pitanje o odlasku Marušić, govori da je očito sve dogovoreno.
Vjerojatno vladajući i glavna državna odvjetnica dogovaraju i kazneni progon određenih ljudi.

Odgovor glavne državne odvjetnice je pokazao što je hrvatski DORH i kako se krše uredbe EU.

Nakon što ode Plenkovićeva klika, postoji mogućnost njezine kaznene odgovornosti.

Zlata Hrvoj Šipek zbog sitnice traži odlazak Marušić, a u velikom predmetu Žalac zanemaruje spise.
Deblji razlozi postoje za odlazak i ostavku Zlate Hrvoj Šipek!”, napisao je.

Share This Article