Hrvoj Šipek i Marušić pozvane da rasvijetle okolnosti ostavke

Screenshot HRT

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i bivša ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić biti će pozvane na tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe kako bi rasvijetlile okolnosti ostavke Marušić, odlučeno je u četvrtak na sjednici tog odbora, piše HRT.

Odluku da se sazove tematska sjednica o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja, te na nju pozovu Hrvoj Šipek i Marušić Odbor za pravosuđe donio je jednoglasno. Pritom nije prošao prijedlog Vesne Nađ (Socijaldemokrati) da se na tu sjednicu pozove i ministar pravosuđa Ivan Malenica.

– HDZ podržava tematsku sjednicu, kada su u pitanju osjetljive i javnosti interesantne teme one se trebaju objasniti, kazao je Krunoslav Katičić (HDZ).

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice je smatra da je “cijela priča oko ostavke Marušić bajka”, da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana nije pravi razlog nego da se iza krije politički pritisak iz Banskih dvora.

– Smatramo ako zastupnike biraju građani, a oni biraju premijera i šeficu DORH-a da – onda kada se dešavaju velike kadrovske promjene i rošade – oni koji daju te mandate o tome trebaju biti obavješteni, kao i da treba biti obaviještena javnost, kazao je predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP).

– Nikada nisam čuo gluplji razlog za ostavku, da se zbog prometne nezgode svog vozača daje ostavku, rekao je Daniel Spajić (DP) te je i on podržao pozivanje Hrvoj Šipek i Marušić u Sabor. Ocijenio je i da se “DORH nalazi u raljama politike i da svaki državni odvjetnik u ladicama 20 godina drži razne predmete o raznim političarima”.

Sandra Benčić (Možemo) ustvrdila je da je razjašnjavanje okolnosti ostavke Marušić dobar korak u smjeru vraćanja povjerenja građana u pravosuđe.

Grmoja (Most): Bez “zelenog svjetla” iz Banskih dvora Hrvoj Šipek neće doći

Nikola Grmoja (Most) drži da bez zelenog svjetla iz Banskih dvora Hrvoj Šipek neće doći u Sabor s obzirom na prijašnje iskustvo kada se nije odazvala pozivu Antikorupcijskog vijeća. Jel’ vam to govori da je DORH neovisan ili pod potpunom kontrolom Vlade i vladajućih?, upitao je.

I on smatra da prometna nesreća nema nikakve veze s odlaskom Marušić. Drži da se radi ili o kršenju uredbe EU-a prema kojoj DORH i USKOK moraju dostaviti Uredu europskog javnog tužitelja sve predmeta koji se tiču nenamjenskog trošenja EU sredstva ili o tome da se premijeru Andreju Plenkoviću nije svidjelo što se spominje u pojedinim spisima, a možda mu je, kaže, prijetio i kazneni progon.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati ) smatra da bi na tematsku sjednicu trebao doći i ministar pravosuđa Ivan Malenica koji je nadležan na pravosudnu upravu i ima nadzor nad financijskim i materijalnim poslovanjem te odgovori na pitanja kako godinu dana nije uočeno da su nezakonito isplaćena sredstva za naknadu štete prometne nezgode.

Karolina Vidović Krišto (OIP) čestitala je Odboru što se “probudio iz zimskog sna” i shvatio da postoje problemi u pravosuđu podsjetivši da je prije dvije godine tražila sazivanje sjednice o radu DORH-a i USKOK-a.

– Marušić nije nikakva žrtva, zadnje 22 godine imamo politizaciju pravosuđa i ne postoji vladavina prava te zato nema investicija i građani iseljavaju, rekla je Vidović Krišto.

Termin tematske sjednice odrediti će se u narednih dva do tri dana, najavio je Jakšić.
Povod je ostavka ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, koja bi bila saslušana na toj sjednici kao i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Premijer Andrej Plenković odbacio je napise Nacionala prema kojima je Vanja Marušić morala otići zato što je dopustila da njezin nekadašnji zamjenik Uredu europskog tužitelja dostavi korespondenciju Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP.

– Vi se sad referirate na parafraziranje jednog jučerašnjeg smiješnog članka prepunog lažnih teza i insinuacije koje je objavio jedan tjednik. Glavna državna odvjetnica je ta koja bira ravnatelja USKOK-a. Po hrvatskim zakonima ravnatelj može postati samo netko tko je bio unutar DORH-a. Vlada ne utječe na odabir ravnatelja USKOK-a, poručio je jučer Plenković.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) jučer je, najavljujući sjednicu odbora, rekao je da su HDZ i vladajuća koalicija iskazali spremnost da se održi tematska sjednica i da se na nju pozovu Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić pa bi to sutra, ako se neki stav ne promijeni u hodu, trebali verificirati.

– Smatram da je to dobro jer predugo pristajemo na to da imamo ‘hardcore’ kancelarski model, a znamo da bi Hrvatska trebala biti parlamentarna demokracija, poručio je Jakšić, dodavši kako je to dobra prilika da se odlučivanje i izvještavanje javnosti vrati tamo gdje treba biti, odnosno u Hrvatski sabor, piše HRT.

Share This Article