Suha usta: Uzrok, simptomi i kada se zbog problema morate javiti liječniku?

Foto: Unsplash

Suha usta se mogu pojaviti iz više razloga. Nekada će se javiti zbog utjecaja vjetra, zbog dehidracije ili zbog uzimanja lijekova, dok nekada mogu biti znak nekog stanja ili bolesti.

Suha usta mogu djelovati kao potpuno bezazlen problem, ali ova pojava može biti uzrokovana nekim bolestima ili lijekovima, a može dovesti i do problema u usnoj šupljini, kao što su suho grlo i problemi sa gutanjem, ali i do karijesa, piše N1.

Uzrok suhih usta
Do suhih usta dolazi kada žlijezde slinovnice u ustima ne proizvode dovoljno sline da usta ostanu vlažna.

Glavni uzrok suhih usta je dehidracija, ali i disanje na usta, a ovu pojavu mogu uzrokovati i određeni lijekovi kao što su antidepresivi, lijekovi protiv bolova ili antihistaminici. Do suhih usta može dovesti i terapija zračenjem koja se provodi kod onkoloških bolesnika, oštećenje živaca ili druga zdravstvena stanja kao što su dijabetes ili Alzheimerova bolest.

Suha usta mogu predstavljati nelagodu, može doći i do ljuštenja ustiju, a mogu izazvati i ozbiljnije probleme i utjecati na zdravlje zubi, na apetit i uživanje u hrani, a samim time i na svakodnevicu. Ipak, u većini slučajeva suha usta nisu toliko opasna i javljaju se kod većine ljudi u nekoj fazi života.

Koji se još simptomi vežu uz suha usta?
Uz suha usta koja su takva neko vrijeme se javljaju i drugi simptomi. Na primjer, usta mogu biti ljepljiva, a može se javiti i suho grlo, bol u grlu, loš zadah, problemi s gutanjem, promjene okusa.

Jednako tako, može doći i do ranica u ustima, infekcije u ustima, popucalih usana, popucalih krajeva usana, problema s hranjenjem zbog neugode, a samim time i do problema s prehranom.

Kako spriječiti suha usta?
Suha usta su rijetko opasna pojava i ne zahtijevaju neko posebno liječenje. Ipak, ako ih se želite riješiti, pijte puno vode tijekom dana, koristite balzam za usne, perite zube dva puta na dan i koristite vodicu za ispiranje zubi bez alkohola.

S druge strane, treba izbjegavati konzumaciju kave, alkohola ili gaziranih i slatkih pića. Treba i paziti da se ne jede previše slane, začinjene i preslatke hrane. Trebalo bi i prestati pušiti jer duhan dodatno isušuje usta.

Kada treba posjetiti liječnika?
Iako je ovo bezopasna pojava koja se pojavi i nestane, u nekim slučajevima će trebati potražiti pomoć liječnika. Na primjer, kada se suha usta pojave nakon nove terapije ili lijeka, kada su usta suha cijelo vrijeme, bez obzira na uzimanje dosta tekućine ili korištenje balzama.

Jednako tako je pomoć potrebno potražiti kada se jave problemi s gutanjem, žvakanjem ili jedenjem. Ako se uz suha usta jave i ranice, krv ili oticanje, treba posjetiti liječnika.

Zaključak
Suha usta su česta pojava, a mogu ih uzrokovati razna stanja, lijekovi ili bolesti. Ipak, najčešći uzrok problema je dehidracija, a postoje i načini kako se suha usta mogu tretirati. Nekada će pomoći izbjegavanje određenih stvari, dok će nekada biti potreban posjet liječniku, prenosi N1.

Prejeli ste se tijekom Uskrsa? Šest savjeta koji će ublažiti posljedice

Share This Article