6.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Hrvoj-Šipek odgovorila na pitanje je li Vanja Marušić htjela optužiti visoke...

VIDEO Hrvoj-Šipek odgovorila na pitanje je li Vanja Marušić htjela optužiti visoke dužnosnike HDZ-a i Vlade RH

Vanja Marušić je učinila propust u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave, to je bio glavni razlog zbog kojeg je morala otići. Propust se sastoji u tome da nije obavijestila Ministarstvo pravosuđa i DORH, odnosno mene kao glavnu državnu odvjetnicu jer prema Zakonu o DORH-u, Zakonu o USKOK-u i Poslovniku državnog odvjetništva svaki državni odvjetnik je dužan u poslovima pravosudne uprave redovito obavještavati i odluke koje donosi objaviti i dostaviti glavnom državnom odvjetniku, kazala je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Prema odredbi članka 53. Zakona o DORH-u obveza je svaki akt državnoodvjetničke uprave dostaviti višem državnom odvjetništvu u roku od osam dana od donošenja, pojasnila je glavna državna odvjetnica.

– U ovom slučaju u odnosu na USKOK koji je dio sustava DORH-a i u rangu je Županijskih državnih odvjetništava, trebala je obavijestiti DORH, dodala je Hrvoj-Šipek.

Prometna nesreća koju je skrivio vozač Vanje Marušić dogodila se prije godinu dana. Na pitanje kako bi postupila da ju je odmah izvijestila o nesreći, Hrvoj-Šipek je odgovorila:

– USKOK je bio u obvezi naknaditi štetu s obzirom da je štetu izvorno naknadila agencija i prema sporazumu kojiim je vozilo ustupljeno USKOK-u štetu je u konačnici morao podmiriti USKOK. Nakon toga je trebala obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i to je ono što bih joj ja bila savjetovala zbog toga što je vozač zapravo zaposlenik Ministarstva i na njemu je odluka hoće li pokrenuti stegovni postupak, hoće li tražiti regres, a nikako na DORH-u, odnosno USKOK-u.

Hrvoj-Šipek smatra da se ovdje ne može povući paralela sa slučajem župana Dekanića.

– Prema svim podacima koje imamo, a izvršili smo uvid u prekršajni spis, vozač je bio sam i na putu prema stanu ravnateljice USKOK-a kako bi je vozio na posao, rekla je.

Nakon anonimne prijave, glavna državna odvjetnica pozvala je Marušić na razgovor.

– Tad mi je dala odgovor da nije obavijestila jer je jednostavno zaboravila. Zatražili smo pismeno očitovanje. Oa je tada izvijestila o tome na koji je način izvršeno plaćanje štete uz konstataciju da smatra da je upitno bi li vozač trebao odgovarati za štetu, rekla je Hrvoj-Šipek.

– Pitanje hoće li vozač platiti štetu ili ne ovisi o daljnjem postupku koji je trebao eventualno biti pokrenut protiv njega, to je pitanje u nadležnosti Ministarstva pravosuđa koje će cijeniti sve okolnosti. Činjenica je da je prekršaj počinjen, da je vozač priznao prekršaj i po mom mišljenju počinjeni prekršaj, za koji je proglašen odgovornim, ima se izjednačiti s krajnjom nepažnjom, a koja povlači pitanje stegovne odgovornosti i pitanje naknade štete, pojasnila je.

Hrvoj-Šipek sastala se danas s premijerom Plenkovićem te ga upoznala s okolnostima razrješenja ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. Hrvoj-Šipek također je informirala premjera o odluci kojom je Željku Mostečak, zamjenicu glavne državne odvjetnice, ovlastila za obnašanje dužnosti ravnateljice USKOK-a.

– Premijera sam izvijestila nakon što sam donijela odluku jer je to stvar DORH-a i upravljanja DORH-om. Za sve one koji se ovih dana bave špekulacijama imam pitanje, da sam ja prešutila i da nisam ništa poduzela, kakvo bi se onda pitanje postavilo?, upitala je.

Mnogi smatraju da je razlog ostavke Vanje Marušić bizaran. Neki pak idu dalje pa ističu da je Hrvoj-Šipek iskoristila ovaj slučaj da je se riješi s važne pozicije.

– Ta teorija je pucanj u prazno jer da sam se htjela riješiti Vanje Marušić i da sam sumnjala u nju kao osobu i profesionalca onda je ne bi imenovala ravnateljicom USKOK-a. Obje smo predugo u sustavu, prije svega smo profesionalke, stručne i odgovorne za svoj rad. Pitanje propusta i obavljanja državnoodvjetničke dužnosti moramo potpuno odvojiti od onoga što se tiče stručnog i kvalitetnog rada na konkretnim predmetima. Tu nikada nije u pitanju bila Vanja Marušić niti odluke koje je donosila, kazala je Hrvoj-Šipek.

Na pitanje je li Marušić imala u planu otvoriti neke nove slučajeve protiv visokih dužnosnika HDZ-a Hrvoj-Šipek je odgovorila da se o izvidima ne smije javno govoriti.

Željka Mostečak imenovana je v.d. ravnateljicom USKOK-a. Na posljednji natječaj za tu poziciju javila se samo jedna osoba – Vanja Marušić.

– Postoji veliki problem jer je to izuzetno težak, odgovoran i zahtjevan posao koji uvijek završava kritikom. Štogod učinili dobiva ili pozitivan ili negativan predznak ovisno koga je određeni postupak dotaknuo. Natječaj će ići relativno brzo, rekla je Hrvoj-Šipek.

Na kraju je istaknula kako ne bi ponovno dala podršku Marušić ukoliko bi se javila na natječaj, prenosi HRT.

Grmoja ne vjeruje u verziju ostavke Vanje Marušić: Željela je otvoriti istrage protiv AP-a i Banožića, ali Hrvoj-Šipek nije dala, govore neki

Najnovije

Još iz rubrike