U Italiji razbijena skupina koja je na švercu goriva iz Hrvatske digla milijune. Novac su skrivali u podu tvrtke

Foto: Unsplash

Gorivo je prevoženo vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je ‘de facto’ upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja

Ured europskog javnog tužitelja u Bologni (EPPO) i talijanska financijska policija Parme dovršili su istragu složenog slučaja prijevare s PDV-om na uvezena goriva, te osumnjičenima zamrznuli čak 149 milijuna eura imovine.

EPPO je objavio kako je nalog za zamrzavanje izdao istražni sudac iz Parme, a obuhvaćeno je pet osoba i dvije tvrtke uključene u trgovanje gorivom. Zapljena gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršena je na području Parme, Potenze i Salerna.

“Financijska policija je tijekom pretresa otkrila milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od istraženih tvrtki. Pritom su pomogli psi specijalizirani upravo za traženje novca. U igri je složena kriminalna shema koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između njezinih država članica, budući da su one izuzete od poreza na dodanu vrijednost (PDV).Istraga se odnosi na osumnjičenu kriminalnu skupinu koju čine tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki i tampon tvrtku”, priopćio je EPPO.

Gorivo je na kraju prodano tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prijevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju dotičnih petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na druge gospodarske subjekte.

Zašto je slučaj interesantan za hrvatsku javnost? Prema dosadašnjim saznanjima istražitelja, gorivo je uvezeno preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj, vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je ‘de facto’ upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja

Korišteno je i tamponsko poduzeće sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka u trgovačkom lancu, kako prijevara ne bi bila izravno povezana s tvrtkom sa sjedištem u Parmi. Tamponsku tvrtku sumnjiči se i za poreznu prijevaru, piše Novi List.

“U tijeku ove istrage, koju su započele talijanske vlasti, a na koju se pozvao EPPO 2022., već je u lipnju 2019. izvršen nalog za pretragu sjedišta tvrtke sa sjedištem u Parmi, što je dovelo do zapljene ukupnog od 1,5 milijuna eura u gotovini, uključujući oko 190 000 eura u američkim dolarima.Procjenjuje se da je shema poreznoj upravi nanijela štetu od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. Kaznena djela koja se istražuju uključuju prijevaru financijske uprave, izdavanje i korištenje lažnih računa, krivotvorenje i lažne ili izostavljene prijave PDV-a i poreza na dohodak”, navodi EPPO.

Share This Article