1.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska I bivši vozač Milana Bandića priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om...

I bivši vozač Milana Bandića priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om te je uvjetno osuđen

Osim Blaževića, USKOK je u siječnju ove godine podigao optužnicu i protiv Marija Jurinića (59), Slaviše Veljkovića (53), Željka Jajčanina (57), Danijela Bogovića (47) i Vladimira Džaje (70). Prije Džaje, još ranije su krivnju priznali Bogović, Jajčanin i Jurinić te su također osuđeni temeljem nagodbi s USKOK-om. Bogović je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Vladimir Džaja (70), nekada jedan od vozača Milana Bandića, a sada umirovljenik, posljednji je u nizu optuženika iz afere GSKG koji se odlučio na priznanje krivnje i nagodbu s USKOK-om. Temeljem toga je na zagrebačkom Županijskom sudu uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 650 eura, a oduzima mu se imovinska korist te mora platiti troškove sudskog postupka, sve skupa iznosi oko 2000 eura. Bio je optužen u aferi čiji su se akteri teretili za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju. “Posao” se odnosio na sanacije zgrada kojim gospodari GSKG, a koje su oštećene u potresu, a Neven Blažević (56), u to vrijeme voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG), označen je kao glavna osoba u tom “poslu”. Odnosno kao onaj, koji je, kako tvrdi USKOK, odlučivao koja će tvrtka dobiti posao, a za uzvrat mu je ta tvrtka, odnosno njezini vlasnici, davala postotak od obavljenih poslova ili mu je činila neke usluge.

Osim Blaževića, USKOK je u siječnju ove godine podigao optužnicu i protiv Marija Jurinića (59), Slaviše Veljkovića (53), Željka Jajčanina (57), Danijela Bogovića (47) i Vladimira Džaje (70). Prije Džaje, još ranije su krivnju priznali Bogović, Jajčanin i Jurinić te su također osuđeni temeljem nagodbi s USKOK-om. Bogović je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Na istu kaznu je osuđen i Jajčanin, dok je Jurinić uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Inače, kada je u lipnju 2021. pokrenuta istraga, njome su bila obuhvaćena četvorica. Kasnije su optužena šestorica, a nakon spomenutih nagodbi, na optuženičkoj klupi su još ostali samo Blažević i Veljković. Hoće li se i oni na koncu odlučiti za nagodbe, vidjet će se, piše Vecernji.

Prema optužnici, Blažević se tereti da je od rujna 2019. do lipnja 2021. kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG-a te ujedno i predsjednik povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, dogovorio s Jurinićem i Veljkovićem kako će njihovim tvrtkama osigurati dodjelu građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati pružanje drugih usluga. Zauzvrat je Blažević od Jurinića i Veljkovića tražio da mu isplate novac u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla. Blažević se tereti i da je osigurao da računi koje je Jurinićeva tvrtka ispostavila za sanaciju kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima budu plaćeni bez odgode, za što mu je Jurinić isplatio nagradu od pet posto vrijednosti izdanih računa. Optužen je i da je s Veljkovićem dogovorio da će njegovu tvrtku staviti na listu izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova i to za proviziju od najmanje 2,5 posto vrijednosti ugovorenih poslova. Uz to, Blažević je požurivao obradu i plaćanje računa koje je ispostavila Veljkovićeva tvrtka.

USKOK optužnicom Blaževića tereti i da je obavijestio Bogovića, dugogodišnjeg referenta u GSKG i Jajčanina da je Vladimir Džaja zatražio da mu se besplatno oliči njegov stan u Zagrebu. Kako bi se stvorila osnova za naplatu troškova od osiguravajućeg društva, prema optužnici, Blažević je od dežurnog dispečera GSKG-a zatražio da otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad Džajinog stana. Potom je, tvrdi USKOK, Jajčanin na Blaževićev zahtjev lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju te je oličio stan, dok je Bogović fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala uslijed prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem zavodu. Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajućeg društva djelomično su priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je Džaji pribavljena protuzakonita imovinska korist u vrijednosti obavljenih radova od 620 eura, dok je za osiguravajuće društvo oštećeno za 780 eura.

Najnovije

Još iz rubrike