Znanstvenici kažu: Ubrzo bi mogla biti dostupna i muška kontracepcijska pilula!

Foto: Pexels

Muškarci bi ju mogli uzimati samo onda i onoliko često koliko je potrebno, s tim da zaštita traje oko tri sata.

Ubrzo bi na tržištu mogla biti dostupna i muška kontracepcijska pilula, najavili su znanstvenici koji su pronašli staničnu putanju ili sklopku koja ‘koči’ pokretljivost spermija, onemogućavajući tako oplodnju.

Naime već provedena testiranja na miševima pokazala su da ta sklopka spermije najmanje nekoliko sati drži u stanju omamljenosti, a to je dovoljno dugo da se spriječi njihov dolazak do jajne stanice.

Iako je, kako piše BBC potrebno i planirano još testiranja i tek se očekuju ona na ljudima, znanstvenici su optimistični i za sada, napominju, ne vide prepreku skoroj realizaciji nehormonalne muške kontracepcijske pilule. Ideja je, kažu, da ju muškarci uzmu otprilike sat vremena prije seksa, te da paze na to koliko je vremena prošlo, odnosno koliko traje njena učinkovitost.

Kako radi muška kontracepcijska pilula?
Za razliku od ženskih, ove kontracepcijske pilule ne uključuju nikakve hormone, a znanstvenici napominju da je to jedna od velikih prednosti jer pilula neće remetiti doze testosterona u tijelu, kao ni uzrokovati bilo kakve hormonalne nuspojave.

Zašto se još čeka?
U ranoj studiji provedenoj na miševima i objavljenoj u časopisu Nature Communications, jedna doza lijeka – nazvanog TDI-11861 – imobilizirala je spermije prije, tijekom i nakon parenja.

Učinak je trajao oko tri sata, a nakon 24 sata je potpuno nestao i spermiji su potpuno vratili svoju pokretljivost.

– Ako se konačno odobri kod ljudi, učinak muške pilule trebao bi biti baš kakav je i na miševima, tako da bi je muškarci mogli uzimati samo onda i onoliko često koliko je potrebno – rekla je znanstvenica koja je radila na ovoj kontracepciji, dr. Melanie Balbach iz Weill Cornell Medicine, New York.

Ipak, podsjećaju stručnjaci, pilula, naravno, ne bi štitila od spolno prenosivih bolesti.

“Postoji hitna potreba za učinkovitim, reverzibilnim, oralnim kontraceptivom za muškarce i iako je tijekom godina testirano mnogo različitih pristupa, nijedan još nije stigao na tržište”, rekao je profesor andrologije na Sveučilištu Sheffield, Allan Pacey, prenosi Vecernji.

“Pristup koji je ovdje opisan, sa ‘kočenjem’ enzima koji je ključan za kretanje spermija, doista je revolucionaran, kao i činjenica da može brzo djelovati i opet se brzo ‘vratiti’ na staro. Napravili smo već i nekoliko testova na ljudskoj spermi i sve radi kako smo i predvidjeli pa vjerujem da ćemo uskoro organizirati i ispitivanja pilule na ljudima.”

Liječnici upozoravaju na neobičan simptom koji može biti znak moždanog udara

Share This Article