Crtež ugljenom olovkom izazvao buru polemika: Zadarska Gradska uprava platila ga 50 tisuća eura

Screenshot: Danas.hr / RTL

Mario Javoran, 28-godišnji zadarski slikar, svrsato se uz bok velikana hrvatskog slikarstva poput Vlahe Bukovca. Barem kada je riječ o zaradi. Grad Zadar otkupio je njegov crtež za vrtoglavih 50 tisuća eura. I građani i umjetnički krugovi pitaju se zašto, a gradska oporba kupnju prijavljuje DORH-u

Crtež ugljenom olovkom dug je četiri metra i širok tri metra, a težak je 50 tisuća eura koliko je za njega izdvojila zadarska Gradska uprava i tako izazvala buru polemika u javnosti.

Nevenka iz Zadra rekla je: “Ovi jadni starkelje, bijedni, gladni kruha, svega, oni otkupljuju takozvane slike od takozvanog, pa tko je taj Javoran? Nikad čula za njega!”

Iako nije čuo za autora ovog crteža, Nikola iz Zadra kazao je da ima nekih stvari koje koštaju, ali su dobre te se ne može stalno kritizirati.

Mediterraneo, crtež 28-godišnjeg Marija Javorana, hommage je koji se tematski referira na poznate “Burlake s Volge” Ukrajinca Ilje Rjepina. Cijenu je, kako je rekao autor, postigao kada je proglašen najboljim crtežom na 15.međunarodnom ARC salonu.

“U tom trenutku ja dobivam ponude i nekih privatnih kolekcionara, kao i Grada. Na meni je da odlučim hoće li to krasiti nečiji dnevni boravak ili će ostati u muzeju u mom gradu.” poručio je slikar Javoran.

Materijalnu vrijednost umjetničkog djela teško je procijeniti i iskusnim galeristima.

Ivo Jerič, galerist iz Zagreba, rekao je: “Vjerojatno je talentiran čovjek čim dobiva te nagrade i tako dalje, ali s obzirom na rejting i hrvatsko tržište, koje je ipak lokalno, neobično je da mladi umjetnik postigne cifru kakvu evo Bukovac, Medović i najveći naši, čak i Meštrović, čak i Klović, najveći naši umjetnici jedva postignu tu i tamo.”

Iz Gradske uprave poručuju da su odlučili uložiti ne samo u Javorana, nego i u druge zadarske umjetnike, piše Danas.hr.

“To su Dan Oki ili Slobodan Jokić, Sandra Sterle, to su umjetnici koji su i poklonili jedno dodatno djelo, gospodin Đorđe Jandrić, a u ovoj godini imamo u planu otkup ‘Karijesa’, našeg zadarskog umjetnika, velikana Ratka Petrića.” kazala je pročelnica za kulturu Grada Zadra, Dina Bušić.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, misli da je njima pitanje prioriteta mladi umjetnici, mladi izvrsni ljudi koji predstavljaju budućnost Zadra te, kako je dodao, važno je da ulažu u te mlade ljude.

Ugovor sklopljen prije više od godinu dana političkim suparnicima je sumnjiv.

Ante Rubeša, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra, kazao je: “Danas ćemo pripremiti dokumentaciju i poslat ćemo dopis DORH-u da obavi istražne radnje i sve vezanu uz tu transakciju oko te slike.”

Gigantski Mediterraneo na kojemu su lica dobrom dijelu sugrađana poznatih Zadrana bit će trajno izložen u Providurovoj palači tek kada autoru bude isplaćena i druga rata honorara, piše Danas.hr.

Share This Article