Ukrajinci u RH: “Djeca su se bojala kiše zbog aviona, imali su psihološku pomoć”

Screenshot N1

Utočište i zaštitu ukrajinske izbjeglice pronašle su i u Hrvatskoj. Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite trenutačno se u našoj zemlji nalazi gotovo 21 tisuća ljudi koji su pobijegli od rata. Velik dio njih pronašao je posao i već se naviknuo na život ovdje, neki jedva čekaju povratak kući, a drugi planiraju ostati jer su ostali bez svega.

Ukrajinka Galina Sizonenko je živjela u okolici Kijeva sretnim životom. “Nisam nikada mislila da ću otići iz Ukrajine, bilo mi je tamo dobro. Imala sam sve – svoj posao, hotel za pse, vrt, sadila, imala sam koze. Voće, povrće, mlijeko, sve svoje”, kaže za N1 Galina.

Na mjestu velebnog imanja danas su samo ruševine.

U Hrvatskoj sada radi u jednoj trgovini, štedi novac pa će s prijateljicom Svjetlanom, veterinarkom iz Kijeva – pokrenuti svoj posao. Za sad planira ostati ovdje.

Julija Kiktova i Viktorija Pančenko svoju su sreću pronašle u Vrbovcu. Ondje su u smještaju Crvenog križa. Taj 24. veljače kad je počeo rat teško mogu zaboraviti.

Julija se prisjeća jutra koje je promijenilo njihove živote: “U 5 ujutro me nazvala moja prijateljica i rekla mi je – Julija, počeo je rat. Ja to nisam mogla vjerovati, da je Rusija ušla u rat s Ukrajinom. Rekla sam mome sinu da se spremimo. Ja sam u torbu stavila vodu, hranu, odjeću i čekala sam što će biti kasnije. U 12 sati smo ušli u podrum i 10 dana smo živjeli u podrumu pod gradom”.

Najteže je, priča Viktorija, bilo baš zbog djece. Njezini su se sinovi do nedavno bojali kiše i grmljavine. “Avioni su prelijetali kraj naše kuće u Ukrajini. Bojali su se kiše zbog aviona, ali sad su dobro jer su imali psihološku pomoć, a krenuli su i u školu i sad su okej”.

Zabava i smijeh najbolji su lijek.

Socijalni radnik Martin List opisuje svoja iskustva s Ukrajincima u Hrvatskoj: “Više oni vole odlutati od nečega, posvetiti se nekakvim aktivnostima i zapravo nema neke velike komunikacije o ratu. Više ono kad ja pitam odgovore, ali gledaju promijeniti temu što prije”.

Julija i Viktorija rade u okviru projekta Zaželi – pomažu starijim građanima u Vrbovcu i okolici. U slobodno vrijeme u ovom smještaju mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima, a povremeno dolazi i lokalna frizerka koja im potpuno besplatno uređuje kosu. Uskoro će biti pokrenuta i radionica šivanja.

Jelena Mucko iz Crvenog križa Vrbovec kaže: “Pokušavamo im biti podrška u ovim trenucima kad su njihove sudbine neizvjesne”.

Vijesti se gledaju nikad ili rijetko, a Viktorija kaže da žali ruske političare: “Kad vidite Vladimira Putina ili Medvedeva, što osjećate? – Ja ih žalim”.

A jedina želja ovih obitelji je povratak kući i mir, iako se i ovdje, kažu, osjećaju skoro kao kod kuće, piše N1.

Share This Article