Nizozemski istraživač tvrdi da je predvidio razorni potres, reagirao EMSC

ECMC screenshot

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) reagirao je na informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama da je nizozemski znanstvenik predvidio katastrofalni potres koji je rano jutros pogodio Tursku i okolicu.

Naime, nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. veljače da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru. Podsjetio je na to i u današnjoj objavi nakon što je upravo tu regiju pogodio jutros razorni potres magntitude 7,8.

“Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u središnjoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4.-5. veljače”, napisao je, piše N1.

Međutim, EMSC odbacuje bilo kakve tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa.

“Sve dok metoda nije znanstveno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju”, poručili su iz EMSC pa dodali:

“I iskreno govoreći, da je netko doista u stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u znanstvenom radu. Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni!”

Nizozemski istraživač tvrdi da je predvidio razorni potres, reagirao EMSC

VIDEO Novinar izvještavao uživo kad je udario potres, jedva ostao na nogama

Hrvat živi blizu epicentra potresa: ‘Teška katastrofa. Trajao je minutu i pol. Još sjedim u autu’

Share This Article