Scholz: Unatoč slanju tenkova, Njemačka nije zaraćena strana u Ukrajini

Screenshot: Youtube

Nedavna odluka Berlina da opskrbi Kijev glavnim borbenim tenkovima – što označava veliki preokret nakon tjedana iščekivanja– ne čini Njemačku izravnom stranom u sukobu u Ukrajini.

Buenos Aires (dpa) – Nedavna odluka Berlina da opskrbi Kijev glavnim borbenim tenkovima – što označava veliki preokret nakon tjedana iščekivanja – ne čini Njemačku izravnom stranom u sukobu u Ukrajini, ponovno je ustvrdio kancelar Olaf Scholz.

“To je rat između Rusije i Ukrajine”, rekao je njemački kancelar tijekom konferencije za novinare u subotu navečer u Buenos Airesu, svojoj prvoj stanici četverodnevnog posjeta Latinskoj Americi.

Činjenica da je Njemačka pružala Kijevu “financijsku, humanitarnu pomoć ili oružje” nije to promijenila, dodao je Scholz.

Njemačka će učiniti sve da spriječi eskalaciju koja bi dovela do rata između Rusije i zemalja članica NATO-a, rekao je.

“To za nas ne dolazi u obzir. Učinit ćemo sve da se to ne dogodi.”

Kancelarevi komentari dolaze nakon što je izjava njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock izazvala komešanje u Moskvi u utorak.

Baerbock je pozvala na koheziju među zapadnim saveznicima u Vijeću Europe u Strasbourgu i rekla: “Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.”

Ruski državni mediji uhvatili su se ove izjave kao dokaza da su Njemačka i druge zemlje EU izravne strane u sukobu u Ukrajini – koji Moskva odbija nazvati ratom.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je pojasnilo da Baerbockičini komentari nisu imali za cilj prikazati Njemačku kao zaraćenu stranu, niti njezine saveznike.

Scholz također planira nastaviti izravne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kako bi pokušao raditi na okončanju rata protiv Ukrajine.

“Također ću ponovno razgovarati s Putinom telefonom – jer moramo međusobno razgovarati”, rekao je kancelar u intervjuu njemačkom dnevniku Tagesspiegel u koji je dpa imala uvid prije objave u nedjelju.

“Na Putinu je da povuče trupe iz Ukrajine i okonča ovaj strašni besmisleni rat koji je već koštao stotine tisuća života.”

Share This Article