Petek o sporazumu SDP-a i Možemo: ‘Zabetonirali su svoje funkcije i visoke plaće. Čestitam!‘

Screenshot: N1

‘Jedina politička poruka je da su si članovi SDP-a ovim sporazumom uspješno zabetonirali svoje funkcije i visoke plaće‘, rekao je Petek

Na potpisivanje sporazuma o suradnji SDP-a i Možemo u Gradu Zagrebu vrlo je burno reagirao SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek koji smatra da je “SDP pristupom pregovorima i sadržajem sporazuma odustao od bavljenja Gradom Zagrebom i svojom gradskom organizacijom”.

– Sadržajno je sporazum javnosti prilično nezanimljiv jer ne sadrži jasne političke smjernice niti daje alate, prava i obaveze partnerima. Cjelovit i ozbiljan pristup bi Zagrepčanima bio garancija, ili barem nada, da će se neki značajni najavljeni projekti i programi realizirati do kraja mandata. Sporazum ne zadrži jasne političke stavove niti mehanizme kojima bi se politički partneri mogli služiti kako bi regulirali svoje odnose i kako bi osigurali provedbu toliko potrebnih promjena u gradu Zagrebu – napisao je Petek u objavi na društvenoj mreži.

Nastavlja kako i sam v. d. predsjednika gradskog SDP-a kaže da sadržaj nije bitan, već je sporazum politička poruka.

– Jedina jasna politička poruka je da su ovim sporazumom članovi SDP-a, Kolarić, g. Klisović; g. Vić, g. Krleža, g. Sesar i ostalih desetak ravnatelja i direktora u gradskim tvrtkama i ustanovama uspješno zabetonirali svoje funkcije i visoke plaće. Vjerujem da će u budućnosti studij politologije proučavati fenomen u kojem jednu stranu u pregovorima zastupa zaposlenik drugog pregovarača. Naime, Branku Kolariću karijera i pozicija ravnatelja Nastavnog zavoda Andrija Štampar potpuno ovisi o drugom pregovaraču, u ovom slučaju gradonačelniku Tomaševiću. Čestitke! – napisao je Petek.

Na sporazumu se, nastavio je, osim zaposlenim SDP-ovcima, još može čestitati jedino gradonačelniku Grada Zagreba.

– Tomašević je u maniri bivšeg gradonačelnika Bandića kupio ono što mu je potrebno kako bi osigurao stabilnu većinu u Gradskoj skupštini i nastavio, kako sam kaže, stabilno ‘vladati‘ Zagrebom. Sve se odigralo kako je još davno prije početka pregovora govorio jedan od frontmena platforme Možemo!: Vi se SDP-ovci nevjerojatno jeftini! – optužuje ovaj SDP-ovac.

Petek kaže da je SDP bez kičme te da “zabrinjava javno iskazivanje slabosti SDP-a, nekad rezultatski i popularnošću značajne stranke”. Piše da mu je predsjednik SDP-a Grbin prije ulaska u stranku tvrdio da će opet biti takva, snažna i velika, te da je dobrodošao raditi u tom smjeru”.

– To je bio moj “uvjet” za ulazak u stranku: prostor za rad i djelovanje s članovima i stručnjacima na idejama i novim rješenjima za nagomilane gradske projekte. SDP Zagreb je raskidom prethodnog sporazuma imao novu šansu koju je prokockao jer opet nije iskazao politički stav o budućnosti i razvoju Zagreba temeljem kojeg bi birači u Zagrebu zaključili da u stranci ponovno ima života, ideja, energije te da postoji naznaka kako će se SDP baviti konstruktivnim rješenjima i pravovremenim korekcijama izvršne vlasti. SDP Zagreb je potpisao sporazum s nekim “Klubom” koji funkcionira kao Mamićev Dinamo – kaže Petek.

Dalje je ustvrdio da su članovi Gradskog odbora SDP glasali za jedan tekst sporazuma, a da je potpisan tekst drugačijeg sadržaja, s nekom drugom organizacijom, a ne koalicijom političkih stranaka. Kaže i da je sporazum koalicija okupljena oko Možemo! potpisala kao “Klub”.

– Što je to? – pita se Petek.

– Možda nova forma političkog udruživanja jer je “platforma” istrošena? Prema registru političkih stranaka, taj “Klub” nema pravnu osobnost niti su stranke kao pravne osobe mogle dati suglasnost nekom Klubu i osobi da ih zastupa. Taj me “Klub” malo podsjeća na Mamićev GNK Dinamo u smislu njegove neprobojne organizacijske strukture i propisa obavijenih tajnama. No, čak je i kod Dinama sve transparentnije. GNK Dinamo je upisan u registar udruga, a javnosti je dostupan i njegov statut, takav kakav jest – dao si je oduška na Facebooku.

– Obistinila su se najmračnija predviđanja nekih članova Partije. SDP je političko polje u Zagrebu, koje se rasprostire kroz četiri izborne jedinice na parlamentarnim izborima potpuno prepustio Tomaševiću kao zalog da ovaj razmisli hoće li sjesti i razgovarati o potencijalnom partnerstvu na nacionalnoj razini te da u Zagrebu on predvodi željenu koaliciju. No, ova i ostale koalicije ovise o premijeru Andreju Plenkoviću, tihom partneru svakog gradonačelnika u Hrvatskoj – zaključio je Petek, prenosi jutarnji.hr

Share This Article