-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vučić objavio otkriće velikog nalazišta zlata u Srbiji: Toliko je veliko da...

Vučić objavio otkriće velikog nalazišta zlata u Srbiji: Toliko je veliko da bi Srbi zbog njega mogli zaboraviti Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak je navečer, nakon teških vijesti o Kosovu, odlučio srbijanske građane pokušati razveseliti vijestima o otkriću velikoga nalazišta zlata u Srbiji, jednom od najvećih u svijetu. No, istodobno je bio i iznimno oprezan u objavi detalja, valjda kako Srbe ne bi naglo zahvatila ‘zlatna groznica‘ i manijakalno kopanje u dubinu.

“Reći ću vam nešto što zna samo dvoje ljudi”, kazao je slavodobitno Vučić. Objavili ste već da je pronađeno zlato u Žagubici. No, imam još jednu dobru vijest: našli smo još jedno mjesto u Srbiji s puno više zlata, ali da ne govorim točnu lokaciju još, sjatit će se svi. Zna nas samo dvoje gdje je to mjesto. Ne pokušavajte to saznati dok ne dođemo da radimo svoj posao! Inače, kad se sazna skoči cijena svega puta 10, puta 50″, apelirao je na građanski razum Vučić, pa nastavio:

“Prema prvim preliminarnim izvještajima, ali bit će i dodatnih provjera, našli smo jedno od prvih stotinu nalazišta u cijelom svijetu, a možda i bolje od toga“.

Jedno od najvećih nalazišta zlata u svijetu je, naravno, posve slučajno pronađeno baš u trenutku kad je Vučić, nakon duge agonije, prihvatio europski plan za Kosovo. I nakon što je građane zastrašio mogućim uvođenjem EU viza, sankcijama nalik na one koje su nametnute Rusiji i drugim crnim scenarijima koji su, navodno, u slučaju neprihvaćanja prijetili Srbiji. Da se javnost ne bi pretjerano deprimirala nakon što joj je Vučić snuždeno objasnio da oko Kosova slijede jako teške odluke, u priču je ubačeno svjetlucavo zlato kao boja srbijanske budućnosti.

Nije ovo prvi put da Vučić loše i nepopularne vijesti pokušava kamuflirati instant-dramom ili opsjenarskim lažima o ‘zakopanom blagu‘. Ranije je Srbe obmanjivao otkrićima najvećeg nalazišta litija na svijetu, a nakon građanskog otpora i lažima da je zloglasnoj kompaniji Rio Tinto zabranio sva daljnja istraživanja. Koncem prošle godine je kao epohalno otkriće predstavio i otkriće većih zaliha minerala kalcit kod Niša, iako se za to zna već desetljećima. Stručnjaci su već nekoliko puta raskrinkali Vučićevo neznanje i objasnili da u geologiji uopće ne postoje neki pojmovi kojima se javno razbacivao. Rudarsko-geološka struka u Srbiji je također više puta upozoravala da se uz postojeće rudne rente Srbija ne može obogatiti iskapanjem ičega.

Vučića, međutim, nije lako pokolebati jer nikad nije bio ni važan finale tih slavodobitnih projekata: važno je tek strateško odvraćanje građanske pažnje od loših vijesti. Lagao je jednako predano i ciklično i o svojim skorim odlascima iz politike i s čela Srpske napredne stranke, a atentate koji su navodno pripremani na njega – te spriječeni u zadnji čas – čak ni beogradski tabloidi više ne mogu precizno prebrojati. U Srbiji je odavno izbrisana i zadnja granica između politike i reality showa, a Vučićeva vlast, nažalost, toliko dugo traje da se i najmaštovitiji režiseri moraju ponavljati u već odavno izlizanim dramaturškim obrascima, piše slobodnadalmacija.hr

Najnovije

Još iz rubrike