Sit gladnom ne vjeruje, evo s kim pregovaraju radnici Čistoće: Vić (SDP) 27.690 kuna bruto s dodatkom, Subašić Maras 34.050 kuna bruto…

Screenshot: N1

Pet radnika Čistoće izabrano je za predstavnike i poslano na pregovore s Upravom Zagrebačkog holdinga. Njihova imena radnici, koji ustraju da nastupaju zajednički bez ikakvih vođa, ne žele objaviti. Prema nekim informacijama, radnici su se tijekom vikenda organizirali za štrajk preko WhatsApp grupe “Podrška dečkima” u kojoj ih je više od tisuću, ali u koju nisu dodali predstavnike sindikata Čistoće Mirjanu Kaltak i Zdravka Stoilkovića.

Preko te grupe su dogovarane sve akcije. Radnici su, podsjeća Jutarnji list, sastavili listu od 11 zahtjeva za upravu Holdinga, od čega su čelnici Holdinga prihvatili pet. Koplja se lome oko najvažnijeg zahtjeva, dizanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike. Iako su u prvom danu štrajka javno istupali Stjepan Bubnjar, vozač kamiona, kao i drugi radnik Sabahudin Sedić, obojica sada poriču da su organizatori ili voditelji prosvjeda.

Davor Vić

Šef Čistoće Davor Vić, prema zadnjim informacija, gradonačelniku je Tomislavu Tomaševiću u srijedu ponudio svoju ostavku nakon trećeg dana štrajka radnika Čistoće. Tomašević je nije prihvatio jer, kako kaže, Vić “nije odgovoran” za nastalu situaciju. Inače, Vić je imenovan direktorom Čistoće u studenom 2021. godine, a unutar podružnica Zagrebačkog holdinga ima najveću plaću, prema službenim podacima, točno 27.690 kuna bruto s dodatkom za stanovanje od 5.318 kuna.

Vić je, inače, iz Osijeka gdje je dugo godina radio u tamošnjem komunalnom poduzeću Unikom, a bio je i potpredsjednik tamošnjeg SDP-a. Na njegov su se račun mogle čuti zamjerke radnika da ne radi nijedan petak u tjednu, već odlazi u Osijek, gdje mu živi obitelj, i to navodno službenim automobilom. Trošak službenog automobila, prema nekim izračunima, iznosi oko 3.000 kuna.

Matija Subašić Maras

Članica Uprave Zagrebačkog holdinga Matija Subašić Maras, desna ruka predsjednika Uprave Ivana Novakovića, rukovodila je restrukturiranjem Holdinga u okviru kojeg je otpušteno oko 700 zaposlenika. Iz Podružnice Čistoća otpušteno je 96 ljudi u administraciji, gotovo polovica svih zaposlenih u uredima, i još 20 radnika u operativi, doznaje Jutarnji.

Subašić Maras je navodno donijela odluku o izvanrednom otkazu trojici radnika koji su snimljeni kako u isti kamion ubacuju smeće iz različitih kontejnera, a što je bio okidač za štrajk. Odluka o otkazima sada suspendirana. U poslovnom svijetu Subašić Maras je poznata kao direktorica ljudskih resursa u Croatia osiguranju pod kojom je iz te tvrtke otpušteno 500 ljudi. Kako je Jutarnji već pisao, ona službeno ima najveću plaću u Holdingu, 300 kuna veću od predsjednika uprave Novakovića, odnosno 34.050 kuna bruto.

Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će Uprava Holdinga sudu prijaviti nezakoniti štrajk. Napomenuo je da je radnicima Čistoće podignuta plaća za 13 posto te da je iznenađen štrajkom. Dio radnika je novinarima u srijedu pokazao platne liste na kojima se vidi da u prosjeku imaju 5.500 kuna plaću, a najniža je 4.800 kuna, prema informacijama sindikata. Gradonačelnik je osim toga napomenuo da štrajk Holding košta 100.000 eura što će morati podmiriti sindikati, iako ovi ne žele prihvatiti organizaciju. “Čistoća je osjetljiva djelatnost i neodvoz smeća predstavlja zdravstvenu opasnost.

Zakonom je propisano da određeni dio radnika u takvim službama uvijek mora raditi, jer ako ne rade onda je ovo nezakoniti štrajk”, rekao je. Pritom je na konferenciji za medije natuknuo da bi iza prosvjeda mogli stajati i neki njegovi protivnici, a pozvao je novinare da to istraže. “Zašto se štrajkovi ne događa nigdje drugdje u Hrvatskoj, nego nama koji poštujemo kolektivni ugovor”, pitao je.

Mirjana Kaltak

Predsjednica Sindikata Čistoće, iako uz radnike, navodi da štrajk nije u organizaciji sindikata, a zadnje, da to uopće nije štrajk, nego spontani bunt radnika. To je uslijedilo nakon što je Tomislav Tomašević rekao da će sindikati Čistoće morati financijski odgovarati za troškove štrajka radnika koji dnevno iznose 100.000 eura.

Sindikat Mirjane Kaltak, najbrojniji sindikat u Holdingu, koji okuplja preko 1000 radnika, odnosno većinu radnika Čistoće, ustvari je dio Nezavisnih hrvatskih sindikata pod Krešimirom Severom. Svaki radnik Čistoće kao član sindikata plaća članarinu u iznosu 1 posto svoje plaće. Dio radnika optuživao je Kaltak da ne pregovara u interesu radnika i da će se ispisati iz sindikata. Inače, Kaltak je već treći mandat predsjednica Sindikata, gotovo 10 godina, a ujedno je i predsjednica pregovaračkog odbora koja je s Holdingom pregovara o kolektivnom ugovoru prije štrajka.

Mladen Novosel

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel pojavio se u srijedu, treći dan štrajka, u Podržnici Čistoće. Iako nije direktno povezan s radnici Čistoće poručio da “im je došao pomoći”, ali da sindikat ne stoji iza štrajka te da su radnici samo “pukli”. Inače, Novosel je nadređeni drugom sindikalistu Čistoće Zdravku Stoilkoviću, predstavnik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) u Čistoći.

U suštini, u Čistoći su dva sindikata i tamo tinjaju animoziteti. Stoilkovićev okuplja petstotinjak radnika, Kaltak dvostruko više, a iako sada zajedno daju podršku radnicima, zapravo su konkurencija, doznaje Jutarnji list.

Kao što su to Novosel i Sever na nacionalnoj razini. Stoilković je stajao i iza zadnje prosvjeda radnika Čistoće u prosincu što je ponukalo Upravu Holdinga da prekine pregovore koje je vodio sindikat Mirjane Kaltak. Uključivanje Mladena Novosela, sada, moglo bi značiti da se u pozadini odvija pokušaj “sindikalnog preuzimanja” najveće Holdingove podružnice.

Smeće i dalje čeka: “To nije štrajk, to je bunt, spontano okupljanje radnika”

Sindikat Čistoće: Radnici su slomljeni manipulacijama i popuštaju pod pritiscima

Share This Article