3.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Njemački ugledni list tvrdi: Scholz će odobriti slanje Leoparda 2 Ukrajincima

Njemački ugledni list tvrdi: Scholz će odobriti slanje Leoparda 2 Ukrajincima

Nakon pisanja američkog lista, slično je objavio i Spiegel, navodeći kako će njemački kancelar Olaf Scholz odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajincima, čime će omogućiti saveznicima da učine isto

Nakon što je Poljska danas ranije od Njemačke službeno zatražila dopuštenje da Ukrajini isporuči tenkove Leopard, dopuštenje bi mogla dobiti već u srijedu, navodi američki medij Bloomberg, prema izjavama diplomata dobro upućenih u cijelu temu. Nakon pisanja američkog lista, slično je objavio i njemački Spiegel, navodeći kako će njemački kancelar Olaf Scholz odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajincima, čime će omogućiti saveznicima da učine isto.

S obzirom da se radi o tenkovima njemačke proizvodnje, zakon u Njemačkoj nalaže kako je za svaki izvoz vojne opreme potrebno dopuštenje njihove vlade. Odluči li Njemačka odbiti zahtjeve saveznika, stotine tenkova moglo bi ostati ”zarobljenima” u Europi.

Glasnogovornik Vlade odbio je komentirati ove navode, no Spiegel navodi kako se ova odluka odnosi na najmanje jednu tvrtku tenkova koji će biti isporučeni iz zaliha Bundeswehra.

Inače, Poljska već tjednima poziva Njemačku da odustane od opreznog pristupa, a poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u utorak da očekuje “brzo” odobrenje. Sam Scholz odbio je komentirati na pitanje hoće li biti odluke u srijedu.

Rasprava o slanju borbenih tenkova za potporu kijevskoj vojsci i potencijalnom ponovnom preuzimanju teritorija postala je žarište među NATO saveznicima. Američki i europski dužnosnici kritizirali su Scholzovo sporo donošenje odluka, rekavši da bi njemački čelnik trebao biti odlučniji.

Ove teme dotaknuo se danas i vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista, a kazao je kako ”nitko ne tvrdi da će Ukrajina dobiti rat ako dobije Leoparde”, ali će nesumnjivo ojačati svoju poziciju, prenosi vecernji.hr

Najnovije

Još iz rubrike