8.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vrhovni sud oštro reagirao na izjave ministra Medveda oko HVO invalidnina

Vrhovni sud oštro reagirao na izjave ministra Medveda oko HVO invalidnina

Vrhovni sud osudio je jučerašnju izjavu ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda o odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Naime, Ustavni sud je prošlog mjeseca prihvatio tužbu bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Ive Lamešića i pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, koji mu je odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH, vratio na ponovno odlučivanje, piše HRT.

– Očekujem od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće, rekao je o tome Medved.

Vrhovni sud o tome se danas oglasio priopćenjem.

– Krajnje je neprimjereno da potpredsjednik Vlade i ministar u Vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti. Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je na taj način povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

– Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

“Nastavno na priopćenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske u kojem su jučerašnju izjavu potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda ocijenili krajnje neprimjerenom i osudili kao „neprimjeren zahtjeve izvršne vlasti“, ističemo kako je ista u potpunosti pogrešno protumačena jer to ni u kojem slučaju nije bila namjera.

U dijelu izjave na koji se u svojem priopćenju osvrću, ističemo kako je ministar Medved iskazao očekivanja sukladno dosadašnjoj praksi Visokog upravnog suda, nemajući namjeru utjecati na rad i postupanje suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti, te izražavamo žaljenje što je zbog izrečenoga došlo do pogrešnog tumačenja izjave”, piše u kratkom priopćenju.

Ustavni sud: Pripadnici HVO-a imaju pravo na invalidninu! Posljedice mogu biti katastrofalne

Najnovije

Još iz rubrike