Ugledni kirurg i najdoktor pisao HUBOL-u: Neintelektualno, fašističko, jedino je ispravno što ona misli a drugi, ako misle drukčije, moraju oboljeti i umrijeti; Odbijam raditi s takvom osobom…

Foto: FB Krešimir Luetić

Ugledni kirurg i najdoktor dr. Hrvoje Tomasović pisao je HUBOL-u:

“OTVORENO PISMO Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika – HUBOL

Poštovana gospodo iz HUBOL-a!

Moram Vas podsjetiti na Vaš linč i Vašu objavu putem medija priopćavanja ljetos koji ste pokretali prema meni osobno zbog “navodne” neetičke javne komunikacije u slučaju Matanić predvođen i pisan od strane Vaše dopredsjednice Lane Videc Penavić.

Dana 7. kolovoza 2022. godine vrlo žustro i licemjerno ste me prozvali i osudili bez iti jednog argumenta, krivo i lažno tumačeći moj komentar na društvenoj mreži Facebook u slučaju preminulog novinara Matijanića.
Tada ste napisali :

“HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, ‘moćni’ pojedinci ili ne. HUBOL stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.

Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. HUBOL se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge.

HUBOL je iskreno zgrožen napisanim stavom doktora Tomasovića i javno se ograđuje od takve neetičke komunikacije. Doktor Tomasović nije član HUBOL-a te ga stoga HUBOL, koji je udruga, ne može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge.

Međutim, HUBOL će podnijeti službenu prijavu protiv doktora Tomasovića nadležnim tijelima HLK-a. Također, HUBOL zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktora Tomasovića, da to i učine. Udruga smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose ogromnu ljagu plemenitom medicinskom pozivu.
Udruga bolničkih liječnika smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podržavaju ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije”, stoji u priopćenju HUBOL-a.”

Da ste tada imali razloga napadati me i prozivati jer sam kriv, sam bi se složio s navedenim, ali niste. Niti sam postupao neetično, niti sam se ogriješio o struku, niti je ijedan moj postupak bio suprotan Hipokratovoj zakletvi.
No Vas to tada nije smetalo što sve to nije istina, jer Vaša neosnovana mržnja i netrpeljivost prema meni proizlaze iz Vaše nekontrolirane želje za osvetom, zato što sam se s kolegom Hermanom Vukušićem drznuo kandidirati za predsjednika Hrvatske liječničke komore koju Vi smatrate Vašom igračkom.

Da Vas podsjetim, ono što svi mi liječnici znamo, a to je zbog čega je u stvari HUBOL i bio osnovan. Osnovala ga je grupa bolničkih liječnika gdje su specijalisti anesteziologije bili većinska grupa kako biste preuzeli HLK u svoje ruke. Ne moram Vas niti podsjećati da ste se nakon takvog oktroiranog preuzimanja HLK počeli ponašati kao sekta koja je iznad ostalih liječnika u državi, koji uzima sebi za pravo da sudi druge liječnike, donosi presude bez Hrvatskih sudova i postavlja sebe u nadređeni položaj iznad drugih kolega koji ne dijele vaše mišljenje. Ne trebam niti navoditi da ste se kasnije svi vi posvađali između sebe, a Vašega osnivača kasnije izbacili iz HUBOL-a i potjerali s mjesta Predsjednika HLK.

Naravno to svi znamo i nemojte se praviti i negirati kako to nije istina koju znamo svi mi liječnici u državi.

Hrvatski liječnici nažalost su duboko podijeljeni između sebe i davno su prestali biti kolegijalna braća što se vidi iz mnogobrojnih javnih svađa i optužbi unutar naših bolnica i zdravstvenog sustava.

Doktorica Lana Videc Penavić je jedna od onih koje su stvarale hajku na mene i tražila oduzimanje moje liječničke licence zbog slučaja Matijanić.

Lažno je interpretirala moju Facebook komunikaciju u komentarima. Doktorica Lana je jedna od onih koja je autor ove prijave komori protiv mene tijekom ljetnih mjeseci dok je lješkarila na plaži. O kakvoj osobi je riječ uvijek najbolje ona sama kaže o sebi.

Pa evo kakva je osoba i liječnica doktorica Lana Penavić. To je osoba koja svima želi tešku bolest i smrt ako ne misle kao ona ili ako ih ne uspije natjerati u reviziju njihovih stavova. Ne moram reći koliko je ovo strašno i koliko je ovo ispod svake razine. Kako je dotična doktorica zaposlena u mome KBC-u, objavljujem da odbijam raditi s takvom osobom i da neću dozvoliti takvom nekome kontakt s pacijentima o kojima ja brinem.

Pretpostavljam da je Hrvatska liječnička komora pokrenula postupak protiv ovakve liječnice izrazito nehumanih stavova protivnih Hipokratovoj zakletvi. Uskogrudna i netolerantna na tuđu individualnost i različitost stavova.

Neintelektualno, fašističko, jedino je ispravno što ona misli a drugi, ako misle drukčije, moraju oboljeti i umrijeti jer ne misle poput nje.

Kako pristupa liječenju onih koji joj nisu simpatični ili misle drukčije? Da li ti imaju šansu probuditi se iz anestezije u koju ih gurne ta liječnica ne humanističkih opredjeljenja?

Doktorica Lana Videc Penavić inače član Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a gdje ja radim i putem istog povjerenstva kroz koje se obračunava s neistomišljenicima! Inače dotična doktorica je putem istog povjerenstva potpisala meni opomenu pred otkaz zbog mog javnog istupanja na N1 kada sam iznosio činjenice o određenim problemima u zdravstvu.

Pitanje je može li takva osoba obnašati nekakvu funkciju s ovako javno izrečenim stavovima u suprotnosti s Hipokratovoj zakletvom, te je upitno da li osoba takvih stavova može obnašati liječničku profesiju na profesionalan i human način?

Pa iz tih svih razloga prilažem dokaze nedvojbene neetične javne komunikacije doktorice Lane Videc Penavić u privitku uz moje javno reagiranje i negodovanje na nedolično ponašanje Vaše dopredsjednice HUBOL-a.

“Doktor Hrvoje Tomasović i mnogobrojne kolege najoštrije osuđuju sramotnu javnu komunikaciju doktorice Lane Videc Penavić vezano za slučaj javne komunikacije dotične liječnice kako joj dođe da svima poželi tešku bolesti ako bi ih to natjeralo na reviziju njihovih stavova, te kako se nada da će virus biti dovoljno precizan kada se proširi dodatno.

Doktor Hrvoje Tomasović i mnoge njegove kolege traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, “moćni” pojedinci ili ne. Doktor Hrvoje Tomasović stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.

Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. Doktor Hrvoje Tomasović se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge.

Doktor Hrvoje Tomasović je iskreno zgrožen napisanim stavovima doktorice Lane Videc Penavić i javno se ograđuje od takve neetičke komunikacije. Doktor Lana Videc Penavić je član HUBOL-a te je stoga HUBOL, koji je udruga, može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge.

Doktor Hrvoje Tomasović će podnijeti službenu prijavu protiv doktorice Lane Videc Penavić nadležnim tijelima HLK-a.

Također, doktor Hrvoje Tomasović zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktorice Lane Videc Penavić, da to i učine. Doktor Hrvoje Tomasović smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose ogromnu ljagu plemenitom medicinskom pozivu.

Doktor Hrvoje Tomasović smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podržavaju ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije.”

Ugledni kirurg i najdoktor: Ovo je doktorica koja svima želi tešku bolest i smrt ako ne misle kao ona

Share This Article