Sud u Slavonskom Brodu jedini obustavio posvojenje iz DR Konga, a razlog je – senzacionalan

Photo by Bernard Chama on Unsplash/ Ilustracija

Večernjem listu s Općinskog suda u Slavonskom Brodu odgovorili su da je prijedlog o posvojenju povučen kad je zatraženo odobrenje Ministarstva socijalne skrbi.

Vrijedilo je čekati 14 dana jer smo dobili senzacionalan odgovor iz posljednjeg od 31 općinskog suda (OS), iz Slavonskog Broda, na pitanja vezana za priznanje stranih odluka o posvojenjima iz DR Konga i drugih zemalja koje nisu članice haaške Konvencije o međudržavnim posvojenjima. I prozivani OS u Zlataru dao si je truda odgovoriti nam vrlo kreativno, a oglasio se i Vrhovni sud, iako su prvotno čuvali ekskluzivu za saborsku sjednicu, piše Marinko Jurasić u Večernjem listu.

VSRH nije napisao zašto je povučen zahtjev za posvajanje

Danas se Vrhovni sud oglasio i otkrio kako je samo jedno posvojenje obustavljeno, ali nije naveo razlog. Drugi sudovi su vjerovali papirima iz DR Konga i nisu išli u proces legalizacije.

“Zbog velikog interesa javnosti i upita nekoliko redakcija, izvješćujemo da je Predsjednik istražio postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanjem djece iz Demokratske Republike Kongo.

Pribavljeni su podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020., te je utvrđeno da je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova.

Iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen, te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen.

Sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na čl. 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj odnosno imaju njezino državljanstvo.

Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija).

Postupak kojeg su provodili sudovi provodio se kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio Preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta”, piše VSRH u priopćenju.

Hrvatski konzul Dario klasić je govoreći o Hrvatima uhićenim u Zambiji ustvrdio da su u tom slučaju sudske presude iz DR Konga falsificirane, preliminarne istrage su pokazale. Tu su hrvatski sudovi priznali “odluke” suda DR Kongo, a djeca su dobila hrvatske putovnice, na osnovu tih priznanja.

Odgađa se ročište za Hrvate u Zambiji, danas bi trebali biti pušteni: ‘Dobro smo‘

VSRH utvrdio koliko je sudova u tri godine odobravalo posvajanje iz DR Konga – nijedan nije tražio legalizaciju dokumenata, svi su vjerovali

Share This Article