3.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Stoltenberg: Saveznici s borbenim tenkovima Leopard već ih mogu pripremiti za prebacivanje...

Stoltenberg: Saveznici s borbenim tenkovima Leopard već ih mogu pripremiti za prebacivanje u Ukrajinu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je namjeru Njemačke da brzo dovrši političku procjenu isporuke glavnih borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje Ukrajini.

Također je naglasio da doprinos Njemačke i drugih saveznika omogućuje Oružanim snagama Ukrajine postizanje stvarnih rezultata na bojnom polju.

“Imamo raspravu o Leopardima. I mislim da je to neka vrsta prirodnog dijela politike koja se razvija kada se radi o tome kakve točno sposobnosti trebamo isporučiti Ukrajini. I mislim da je također važno zaštititi ovaj prostor za povjerljive konzultacije među saveznicima. To je dio postojanja Saveza od 30 saveznika i zapravo također radimo s mnogo partnera kao što smo radili u Ramsteinu, da se konzultiramo, procjenjujemo i zatim donosimo odluke u bliskoj suradnji. I također, pozdravljam naravno poruku ministra da će uskoro biti zaključak jer vrijeme je bitno, a prošli tjedan su bile velike najave. I bit će novih najava kako napredujemo kao Savez”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa, javlja dopisnik Ukrinforma.

Naglasio je da su neki saveznici već isporučili borbene tenkove, uključujući neke od istočnih saveznika. Francuska je najavila da će isporučiti laki borbeni tenk, a zatim je Velika Britanija najavila da će Ukrajini isporučiti moderne glavne borbene tenkove Challenger 2.

“Dakle, ako sve ovo spojite zajedno, njemačke najave, najave drugih saveznika su širok raspon različitih vrsta oklopa za Ukrajinu. Ovo je veliki dodatni doprinos borbenim sposobnostima Ukrajine. A ovo je hitno, ovo je važno jer se Rusija sprema za nove ofenzive. Moramo omogućiti Ukrajincima da prije ili brže budu u stanju odbiti te napade i također im omogućiti da ponovno preuzmu [i] oslobode vlastiti teritorij”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je napomenuo da je na sastanku s ministrom obrane Njemačke razgovarano o procjeni sposobnosti isporuke tenkova Leopard 2 Ukrajini kako bi bilo moguće pripremiti tu opremu i započeti obuku ukrajinskih posada.

“Pozdravljam jasnu poruku ministra Pistoriusa da se saveznici s borbenim tenkovima Leopard zapravo pozivaju da počnu taj posao”, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a istaknuo je kako je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najveću potporu kada je riječ o topništvu, streljivu, naprednim sustavima protuzračne obrane, Gepardima, IRIS-T, a sada i teškim borbenim vozilima pješaštva Marderima. Riječ je o važnim oklopnim sposobnostima koje značajno jačaju borbenu sposobnost Ukrajine.

Kako se navodi, Stoltenberg je dan ranije stigao u njemačku prijestolnicu kako bi se sastao s novim čelnikom Bundeswehra koji je na tu dužnost imenovan prošlog četvrtka.

Njemačka nije obećala isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini na sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine prošlog tjedna, iako je relevantan proces donošenja odluka u tijeku.

Najnovije

Još iz rubrike