8.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Smeće i dalje čeka: “To nije štrajk, to je bunt, spontano okupljanje...

Smeće i dalje čeka: “To nije štrajk, to je bunt, spontano okupljanje radnika”

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet od 11 zahtjeva radnika Čistoće. No radnici još traže povećanja koeficijenata na 1.8 za najniže plaćene radnike i na 2.4 za vozače. Dok su time postavili jasan ultimatum šef Čistoće ističe kako je situacija odvoza otpada na rubu eskalacije i kako je ovakav prosvjed nezakonit. U Dnevniku N1 gostovala je Mirjana Kaltak, predsjednika Sindikata Čistoće Zagreb koja je potvrdila da su radnici druge smjene u krugu tvrtke i nisu izašli van na obavljanje radnih zadataka.


Štrajk, bunt, prosvjed ili nešto četvrto?

“Mi bismo prije rekli da je to bunt, spontano okupljanje radnika koje je preraslo u situaciju koja je, a sve vezano uz nezadovoljstvo radnika zbog izuzetno malih plaća, zbog otežanih uvjeta rada, zbog nemogućnosti i neimanja kamiona s kojima bi obavljali radne zadatke, ali najbitnije su male plaće i mali koeficijenti”, rekla je Kaltak.

Sindikati ovaj prosvjed ne nazivaju štrajku i ne sudjeluju u tome. U Čistoći je pet sindikata.


Samoinicijativno organiziranje

“Ne nazivamo to štrajkom, ali dajemo podršku i sotjimo iza naših radnika. Samoinicijativno su se organizirali i traže da im se povećavu plaće i koeficijenti i poboljšaju uvjeti rada”, kaže Kaltak.

Iz Uprave Holdinga, alii grada prijete sankcijama. Kaltak se nada da do toga neće doći. “Vjerujemo da će prevladati razum s jedne i druge strane. Radnici su podnijeli 11 zahtjeva, pet je Holding odobrio, nadamo se da će prihvatiti i da dva glavna zahtjeva o koeficijentima radnika i vozača, da će Uprava imati razumijevanja i da će se krenuti s obavljanjem redovnih akcija.”

Dodaje da su radnici svjesni u kakvom je stanju grad, znaju da će oni to morati počistiti te da je i njima u interesu da sve ovo što prije završi, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike