8.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kotromanović: Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacije novih vojnika. Ukratko, riječ...

Kotromanović: Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacije novih vojnika. Ukratko, riječ je o “ruskim Arkanovcima”

Čuo sam da u zadnje vrijeme Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacije novih vojnika. Ne bi me čudilo da šef Wagnera “padne kroz prozor” ili “misteriozno nestane”, komentirao je Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista

Vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović ovoga je utorka gostovao u Večernjakovoj emisiji u kojoj je komentirao tijek rata u Ukrajini. Kotromanović je tako komentirao značaj isporuke tenkova Leopard na koje je pristalo dvanaest država, no ne i Njemačka čija je proizvodnja tih tenkova. Osim toga, dotaknuo se i pitanja elitne plaćeničke postrojbe Wagner, za koju neka izvješća navode kako je ”pred raspadom”.

– Pred Rusijom je više izazova. Pitanje je hoće li uopće uspjeti održati svoju frontu u Ukrajini, a istodobno im se pojavljuju problemi s Wagner grupom i Čečenima dok njihovi povijesni saveznici poput Kine i nekih bliskoistočnih zemalja stoje sa strane i ne žele se miješati – naveo je Kotromanović pa objasnio o kakvoj se organizaciji radi.

– Wagner grupa je privatna i paravojna organizacija pod neformalnom kontrolom Vladimira Putina. Oni su poznati po tome što regrutiraju osuđenike, zatvorenike, kriminalce i društveni talog koji ne prolazi vojnu obuku. Riječ je o zločincima koji krše ljudska prava i sve ratne konvencije. Ukratko, riječ je o “ruskim Arkanovcima” – objasnio je Kotromanović u studiju Večernjeg lista.

Bivši ministar obrane isto je tako mišljenja kako utjecaj Wagnerovaca rapidno slabi jer ”njihove postrojbe trpe teške gubitke i sve se više dezertira”.

– A ruskom establišmentu nije u interesu da je svjetski medijski fokus na jednoj opskurnoj organizaciji. Čuo sam da u zadnje vrijeme Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacije novih vojnika. Ne bi me čudilo da šef Wagnera “padne kroz prozor” ili “misteriozno nestane” kad se s vremenom prokažu njihovi zločini u Ukrajini – zaključio je tako Ante Kotromanović.

Najnovije

Još iz rubrike