3.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Borba protiv korupcije: Niz ostavki i smjena nakon što je Zelenskij najavio...

Borba protiv korupcije: Niz ostavki i smjena nakon što je Zelenskij najavio provjetravanje kadrova

Još dva zamjenika ministra smijenjena su iz ukrajinske vlade u sklopu “kadrovskih” promjena koje je sinoć najavio predsjednik Volodimir Zelenskij, javlja CNN.

“Na sastanku Kabineta ministara Ukrajine 24. siječnja donesene su brojne kadrovske odluke”, rekao je Oleh Nemčinov, ministar Kabineta ministara Ukrajine na Telegramu.

Rekao je da su Vjačeslav Nehoda, zamjenik ministra za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine, i Vitalij Muzičenko, zamjenik ministra socijalne politike Ukrajine, smijenjeni.

Oni se pridružuju Vjačeslavu Šapovalovu, zamjeniku ministra obrane, i Ivanu Lukerji, zamjeniku ministra za razvoj zajednica i teritorija, u napuštanju vlade.

Smjene su uslijedile nakon smjene Vasila Lozinskija, vršitelja dužnosti ministra za razvoj zajednica i teritorija.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je u nedjelju da je Lozinskij uhićen pod sumnjom za pronevjeru. Nije komentirao optužbe.

U objavi na Facebooku ou ponedjeljak, Lozinskijev odvjetnik, Oleksandr Tananakin, rekao je da je njegov klijent otpušten “prije nego što je obaviješten o sumnji”.

“Nikakva sredstva, a kamoli u iznosima koje je naveo NABU [Nacionalni ured za borbu protiv korupcije, koji ga je optužio za primanje “nezakonite koristi”], nisu pronađena i zaplijenjena od gospodina Lozinskija,” rekao je.

Tananakin je optužio ured za “namjerno korištenje manipulativnih taktika za informiranje javnosti kako bi se umjetno stvorila predstava o krivnji Lozinskog i stvorila negativna slika o njemu”.

Nehoda je u objavi na svojoj Facebook stranici rekao da je “automatski podložan razrješenju” jer je “Vlada u prosincu odlučila likvidirati Ministarstvo regionalnog razvoja”. Rekao je da su samo dva zamjenika dobila posao kod ministra, a da su svi ostali automatski ostali bez posla. “Nisam napisao nikakvu ostavku, to uopće nije potrebno”, rekao je.

Osim toga, vlada je podržala smjenu guvernera regija Dnipropetrovsk, Zaporižja, Kijev, Sumi i Herson, rekao je Nemčinov.

U ponedjeljak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij signalizirao je da će doći do promjena u “osoblju” unutar ukrajinske vlade, ne imenujući ljude na koje se to odnosi, javlja CNN.

Najnovije

Još iz rubrike