Seizmolog Kuk otkrio imaju li građani razloga za brigu nakon današnjeg potresa

RTL

Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su u subotu u 10 sati i 4 minute slab potres s epicentrom kod Zagreba, magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III – IV stupnja EMS.

Potres od 2,9 koji je jutros zabilježen na zagrebačkom području prestrašio je brojne građane koji još uvijek vrlo dobro pamte potrese koji su se dogodili na tom području posljednjih godina. Imaju li građani razloga za brigu, otkrio je za Večernji ugledni znanstvenik i seizmolog Krešimir Kuk.

“Potres koji se dogodio jutros je bio slab. Radi se o epicentralnom zagrebačkom području gdje smo imali posljednjih godina već seriju potresa. S toga nam današnji potres, a bilo je i nekoliko slabijih ovih dana, ne čini neko iznenađenje”, ispričao nam je seizmolog. Istaknuo je kako je područje još uvijek aktivno. “Potresi su rjeđi i slabiji, ali nema nikakvih novih momenata”, objasnio je. Seizmolog Kuk posebno je naglasio u razgovoru kako seizmolozi ne mogu predviđati niti prognozirati potrese. “Ovaj potres ne predstavlja ništa neobično”, dodao je.

Podsjećamo, seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su u subotu u 10 sati i 4 minute slab potres s epicentrom kod Zagreba, magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III – IV stupnja EMS. Policijska uprava zagrebačka kazala je za Večernji list kako nisu imali nikakve dojave o materijalnoj šteti ili ozlijeđivanju uzrokovanom današnjim potresom, piše vecernji.hr.

Share This Article