Kapetanica svemirske misije otkrila kada bi prvi hrvatski satelit mogao u svemir

Screenshot: CroCube/N1

Danijela Jović, voditeljica projekta CroCube, bila je gošća Tee Blažević u emisiji Tajne svemira. Mali satelit koji je predstavila čudesan je projekt za Hrvatsku. Riječ je o standardiziranim malim satelitima koji se slažu od modularnih jedinica i izrađuju od gotovih komponenti dostupnih na tržištu. Na taj se način drastično smanjuje cijena i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite. Kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivim u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama – pa i misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru, stoji na stranicama projekta.

CroCube mogao bi postati prvi hrvatski satelit koji će otići u svemir, iako se ranije najavljivalo da će to biti satelit koji je razvijen u projektu Fakulteta elektronike i računarstva. Jović kaže kako joj je jako drago da se u Hrvatskoj konačno pokrenulo nešto oko projekata leta u svemir .

“Izrazito nam je važno da projetki poput onih koji se događaju na FER-u budu nadahnuće za mlade, studente, tvrtke, da se nastave ili krenu baviti istraživanjem svemira”, govori ona.

Što se tiče financiranja ovakvih projekata u Hrvatskoj, Jović kaže kako je to borba. “Hrvatska je navikla na neke lakše teme gdje znanost nije u prvom planu. Svima nam je važan nogomet za promidžbu Hrvatske, ali treba misliti na budućnost gdje mladi, djeca, studenti, imaju veliku volju i želju raditi nešto svemirsko i bitno je skrenuti pažnju na ovakve teme i zainteresirati Vladu i institucije da se okrenu u tom smjeru”, kaže ona.

Financiranje je trenutno jedina prepreka, ali Jović se nada da će CroCube do kraja godine krenuti u svemir.

Za gledatelje N1 opisala je satelit. Riječ je o vrlo održivoj stvarčici koja ne treba gorivo, napaja se putem solarnih panela. U jednom trenutku će izgoriti u atmosferi i iza njege neće ostati nikakvo smeće. Ima dvije kamere i one omogućavaju više prilika za slikanje. Putanja mu neće biti uvijek idealna, ali Jović kaže kako je ovo sasvim dovoljno da slika Hrvatsku. U danu će imati otprilike tri prelijetanja idealna za slikanje. Slike će slati odmah i Jović otkriva kako je zamišljeno da ovo bude projekt za sve Hrvate jer Hrvatska još uvijek nema svoj satelit u svemiru. “Ovo će studentima i istraživačima omogućiti da rade svoje analize. Sve će biti otvorenog tipa, podaci, a omogućit će i mladim ljudima da vide kako izgleda to iz svemira”, objašnjava.

“Nama je cilj napraviti taj iskorak. Svi kažu da je ovo mali satelit, često se srećemo s komentarima, ali ovo nije bezveze. Da je bezveze imali bismo puno ovakvih satelita, a nemamo nijedan, ovo je veliki pothvat. Puno radimo na tome da se to ostvari jer ima jako puno posla. Kad ovo jednom izvedemo, bit će to veliki poticaj za sljedeće misije”, kaže Jović dodajući da je savršen primjer za ovo Slovačka, koja joj je bila i najveći poticaj da pokuša s ovim projektom u Hrvatskoj. U toj državi je trenutno 40 kompanija koje se bave svemirom, a Jović smatra da i Hrvatska, uz turizam, treba razvijati baš ovu granu, piše N1.

Share This Article