USKOK podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine, razotkrila ga zviždačica

Foto: N1

USKOK je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića zbog sumnje na trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Uz njega su optužnicom obuhvaćene još tri osobe – Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kousek.

USKOK je pokrenuo istragu protiv Babića i njegovih suosumnjičenika nakon što je zviždačica Adrijana Cvrtila, kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, prošle godine izašla u javnost s tvrdnjama kako su Babić i Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Optužnicom se Babića tereti da je, od studenoga 2019. do travnja 2020. godine, kao gradonačelnik Grada Kutine, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za glas na Gradskom vijeću zaposliti sina u gradskoj tvrtki Eko Moslavina.

Bivši vijećnik i zaposlenik Eko Moslavine Darko Kousek dogovorio je s Babićem da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Nakon što su ova dvojica dala svoj glas, gradonačelnik Babić i donedavni HSLS-ov predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić su naredili direktorici Eko Moslavine da zaposli Kndermanovog sina i poveća plaću Kouseku.

Osim toga se Babiću stavlja na teret da je od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj gradonačelnika i predsjednika gradskog HDZ-a, zajedno s predsjednikom HSLS-a Kljakićem, zatražio od direktorice Adrijane Cvrtile da zaposli osobu s čijim je ocem Babić politički povezan. Osoba je zaposlena, ali nikad nije radila svoj posao jer za to nije bilo potrebe.

Nakon toga je Cvrtili naredio da se istoj toj osobi da viša funkcija uz koju ide i bolja plaća.

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020., predsjednik HSLS-a Kljakić nalagao direktorici da osigura nastavak radnog odnosa u Eko Moslavini osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana.

Cvrtila je Babića i Kljakića prijavila USKOK-u, a kutinski gradonačelnik je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. povlači kroz blato te istaknuo da kroz institucije želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost, piše n1.

Share This Article