Dačić najavio dolazak na proslavu Dana Republike Srpske. Ministrica Turković: Možda bolje da ne dolazite

Eventualni dolazak šefa srbijanske diplomacije na proslavu Dana Republike Srpske 9. siječnja mogao bi prouzročiti pogoršanje međudržavnih odnosa Srbije i BiH, smatra Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH pa je poručila Dačiću da bi bilo najbolje da on i njegova delegacija ostanu kući, piše RTL.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovat će ponedjeljak u Istočnom Sarajevu obilježavanju neustavnog dana RS-a. Dačić će predvoditi delegaciju Srbije u kojoj će biti nekoliko ministara i narodnih poslanika, ali i Danilo Vučić, sin predsjednika Aleksandra Vučića, piše klix.ba.

Dačić je prethodnih godina bio gost na svečanom defileu povodom 9. siječnja, no ove godine čini se nije dobrodošao.

Naime, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila mu je da, premda su uglednici iz Srbije u duhu dobrosusjedskih odnosa, dobrodošli u BiH u cilju građenja međusobnog uvažavanja i poštovanja, da bi bilo dobro da na proslavu Dana Republike Srpske ne dolazi jer bi razlog te posjete bilo obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske.

Turković je tako upoznala Dačića s činjenicom da je upravo proslava 9. siječnja protivna odluci Ustavnog suda BiH.

“Neprovođenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa. Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, poručila je Turković.

Shodno tome, Turković piše da je prema odlukama Ustavnog suda BiH, obilježavanje 9. siječnja krši Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Za kraj je ipak poručila da nitko ne osporava pravo entiteta obilježavanja praznika, sve dok se oni ne kose s odredbama Ustavnog suda BiH.

“Nitko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu s ustavom niti dobrodošlicu uglednicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. siječanj, odlukom suda ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske”, poruka je ministrice Turković.

Share This Article