Ova dva čaja su odlična pomoć kod kašlja, prehlade i gripe – nutricionistica izdvaja i koje je još dobro imati kod kuće

Foto: Pexels

Čajevi su odlični saveznici imuniteta koji ne samo da će nas grijati u zimu nego će ljekovito bilje, od kojeg čajeve pripravljamo, osnažiti i zaštititi tijelo od čestih infekcija dišnog sustava koje prate hladnije zimske mjesece.

ĐUMBIR
Đumbir (Zingiber officinale Zingiberaceae) daje pikantan, aromatičan okus, a rizomi se pripremaju svježi ili sušeni. Đumbir je bogat aromatskim hlapljivim uljima koja mu daju karakterističan okus i aromu. Ulje đumbira sadrži seskviterpene, zingiberen radi kojih đumbir ima protuupalno djelovanje. Sadrži monoterpene i aldehide i djeluje protiv virusa prehlade te ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu.

“Đumbir ima snažan utjecaj na zdravlje, djeluje na kardiovaskularni sustav i cirkulaciju, pomaže probavi, smanjuje apetit i pokreće metabolizam. Đumbir je saveznik imuniteta, a učinkovit je u suzbijanju mučnine tijekom putovanja i u vrijeme trudnoće protiv prve jutarnje mučnine, (upozorenje: prije upotrebe potrebno je konzultirati se s ginekologom).”

Đumbir ima povoljan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka, smanjenje razine šećera u krvi i razine kolesterola. Čaj od đumbira djeluje smirujuće kod prvih znakova prehlade i gripe, a lako ga je pripremiti.

KAKO PRIPREMITI
Jednu žličicu svježeg naribanog đumbira dodajte u šalicu kipuće vode, poklopite i ostaviti da stoji pet do deset minuta. Čaj procijedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte žličicu domaćeg meda i svježe cijeđeni limunov sok. Pijte dvije šalice čaja na dan. Iako đumbir na zdravlje nema štetne učinke oprez je svakako potreban kod osoba koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Djeca mogu umjereno piti blagi čaj od đumbira, a preporuka je kombinirati ovaj čaj s voćnim čajevima od jabuke ili šumskog voća uz dodatak domaćeg meda.

SLJEZ
Sljez, divlji (Malva sylvestris Malvaceae), crni sljez, šumski sljez, sklez. Raste diljem Europe, a odlikuju ga debele stabljike, dlakavih, žilastih listova i svijetlo ljubičastih cvjetova te plodova s po jednom sjemenkom. U medicinske svrhe upotrebljavaju se listovi i cvjetovi bogati sluzima. Sljez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide te djeluje umirujuće na sluznice i bronhije. Sljez se koristi kod smirivanja kašalja i bolesti bronhija. Radi sadržaja sluzi sljez ima protuupalna svojstva, a obiluje polisaharidima odgovornim u jačanju imunita. Listovi sadrže vitamin C, beta- karoten i željezo kao dobre saveznike imuniteta.

KAKO PRIPREMITI
Čaj od sljeza možete napraviti tako da dvije žličice korijena sljeza prelijete s dva do tri decilitra mlake vode i stavite stajati minimalno dva sata kako bi se izlučile sluzi. Čaj možete dodatno zagrijati, procijediti i po potrebi zasladiti žličicom domaćeg meda. Također možete dodati 1,5 g sušenih listova i cvjetova u šalicu kipuće vode, poklopiti i ostaviti da prokuha pet minuta. Čaj procijedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte žličicu domaćeg meda i svježe cijeđeni limunov sok. Pijte jednu do tri šalice čaja na dan. U osjetljivih osoba može prouzrokovati alergijske reakcije, a ne preporuča se niti trudnicama i dojiljama.

Koje čajeve je dobro imati u kućnoj ljekarni?
U vašu kućnu ljekarnu kada govorimo o zdravlju, imunitetu i suzbijanju raznih infekcija gornjih dišnih puteva koje su česte u jesen i zimu možete uvrstiti i čaj od:

Majčine dušice, prave (Thymus vulgaris Lamiaceae),
obični timijan,
Ljekovitu kadulju (Salvia officinalis),
Trputac (Plantago major, Plantago lanceolata Plantaginaceae),
Miloduh (Hyssopus officinalis Lamiaceae),
Lavandu (Lavandula officinalis Lamiaceae),
Ljekovitu Anđeliku (Angelica archangelic (Archangelica officinalis) Apiaceae) i dr.

Biljke mogu biti vrlo moćni prirodni lijekovi i vrlo je važno educirati se prije konzumacije i primjene bilo kojeg biljnog pripravka ili čaja. Aktivne komponente, fitokemikalije koje biljke sadrže mogu imati povoljan, ali i moguće štetan učinak na naše zdravlje. U slučaju zloupotrebe ili radi slučajnog prekomjernog uzimanja biljni pripravci mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje. Oprez je osobito potreban u vrijeme trudnoće, za vrijeme dojenja, kod djece, ali i kod svih osoba narušenog zdravstvenog stanja te osoba koje koriste propisanu konvencionalnu terapiju. Kako bi maksimalno čuvali i unaprijedili zdravlje savjetujte se sa svojim liječnikom, ljekarnikom, fitoterapeutom i nutricionistom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani i/ili biljnog pripravka, piše ordinacija.vecernji.hr

Share This Article