Dalić ide na jet ski, Modrić se ne šiša, pjesme sviraju istim redom. Ovo su praznovjerni rituali u sportu

Screenshot

‘Neki rituali niti su poželjni niti su dobri. Recimo bivši izbornik francuske reprezentacije Raymond Domenech nije zvao igrače koji su bili u horoskopu škorpioni. Što nema veze sa zdravim razumom’, kazao je novinar Miličić

Mnogi od nas uvjereni su da su i oni bili ključni kotačić u tome da je Hrvatska uopće stigla do polufinala. Jer, nosili su isto donje rublje, gledali na istom mjestu, s istim ljudima, pili isto piće. Praznovjerje u sportu nije ništa neobično: svi znaju da je Goran Ivanišević svaki dan nosio iste čarape i iste majice, i svaki dan gledao Teletubbies. A doznali smo danas da to nije zaobišlo ni naše nogometaše: Zlatko Dalić je svako jutro u Kataru išao na jet ski, jer tako je počeo pa nije mogao prestati.

Luka Modrić se nije ošišao. A naši dečki u autobusu uvijek slušaju iste pjesme, i to istim redoslijedom. A nemali broj ljudi misli da mačka na pressici Brazilcima nije donijela sreću, iako nije bila crna. Naravno da to ne zaobilazi ni novinare: legendarni Mićo Dušanović danas je našoj Darinki Trgo rekao da je za vrijeme Ivaniševićevog Wimbledona stalno koristio istu kemijsku, jedan drugi sportski novinar da od početka prvenstva s ruke nije skinuo sat, iako ne radi.

Jednom je izjavio da je Wimbledon osvojio sa samo dvije majice. Prije meča, gledao je Teletabise, jeo u istom restoranu i parkirao na istom mjestu. I tko zna možda su ga Tinki Vinki i Dipsi i pogurali do osvajanja Wimbledona. Gorana Ivaniševića britanski Mirror uvrstio je među najpraznovjernije sportaše.

“Ali, nemojte misliti da i mi nismo praznovjerni. Ja sam s istom olovkom ispratio Wimbledon”, kazao je Mićo Dušanović, sportski komentator.

Da. I novinari imaju svoje rituale, ali tenisači su posebna kategorija. Novak Đoković meditira, prakticira tai chi prije meča. Serena Williams boja nokte u različite boje, a ako pobjeđuje u jednom grudnjaku nosi ga do kraja turnira. A Rafael Nadal, on je opsjednut čarapama, uvijek su mu navučene do iste visine.

“Pogledajte samo Nadala kada počne servirati. Ja sam izbrojao jedno 15, 16 pokreta da on radi. Pa na tenisu često vidite da nitko neće zagaziti na crtu, Nadal neće zagaziti na crtu, Serena Williams nije gazila na crtu, ona je posebno vezala svoje pertle na tenisicama”, objašnjava Dušanović.

A pomalo neobične rituale imaju i naši nogometaši, javio nam je iz Katra sportski novinar Dubravko Miličić.

“Izbornik svaki dan zajedno s predsjednikom saveza svako jutro vozi se na jet skiju do tog broda s hrvatskom zastavom. U Rusiji su naši imali ritual da im dođe frizer da ih sve ošiša. I ove godine došao je frizer – ošišao ih je sve, čak i Dalića, ali Modrić se nije htio šišati. Ne znam je li to njegov rituala ali rekao je da mu dobro ide, da se neće šišati”, kazao je Dubravko Miličić, sportski novinar 24 sata.

U Rusiji Dalić prije utakmica nije jeo, nosio je isključivo bijelu košulju, a naši u autobusu uvijek istim redoslijedom slušaju pjesme prije nego zaigraju. Zadnja je uvijek Lijepa li si.

I nisu jedini. Messi uvijek s dvije ruke spušta loptu na travnjak, Ronaldo zadnji izlazi iz tunela, i uvijek prvo korača desnom nogom.

Prije skakanja u bazen, legendarni Michael Phelps slušao je rap i gledao dokumentarce. I tako osvojio 60 olimpijskih i svjetskih medalja. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kelnu tvrde – udaranje u sretnu loptu, amajlije, sretne tenisice, sve to poboljšava izvedbu.

“Mi u pravilu kroz ritual dobivamo osjećaj sigurnosti, kontrole. To taj djelić gdje imamo osjećaj ako nešto učinimo, držimo se procedure – bit će sve u redu. Bitno je da se na te rituale može utjecati da nisu preekstremni jer u suprotnom dolazi do kontraefekata”, tvrdi Boris Balent, sportski psiholog.

Ritual je mentalna priprema prije izvedbe. Michael Jordan je ispod dresa Chicago Bullsa nosio hlačice svog sveučilišnog tima, Ipak, neki su išli predaleko.

“Wayne Gretzky, najveći hokejaš svih vremena. On vam je oblačio taj svoj dres na jedan poseban način, a to je bio dug proces. Popio bi jednu diet colu, jednu vodu, pa onda opet jednu diet colu prije nego bi izašao na teren. Pa je puca prvo desnu stranu, pa je štap dječjim puderom mazao”, otkriva Dušanović.

“Neki rituali niti su poželjni niti su dobri. Recimo bivši izbornik francuske reprezentacije Raymond Domenech nije zvao igrače koji su bili u horoskopu škorpioni. Što nema veze sa zdravim razumom”, kaže Miličić.

U Hrvatskoj reprezentaciji dobrodošli su i škorpioni i svi drugi horoskopski znakovi. Ali i neki koji prije Katra nisu bili praznovjerni…

“Htio sam mijenjati sat, pukao je, pao mi je, ali sad se bojim i ja promijeniti ga, tako da ću ga ostaviti”, rekao je Miličić.

Ali danas nam rituali ni praznovjerje nažalost nisu pomogli. Ali možda hoće u subotu kada igramo za treće mjesto, piše danas.hr

Share This Article