S obala male Venecije: Poetski prvijenac dr. med. Vinka Bubića

Foto: Lucija Sesartić

U Vranjicu, poluotočiću solinskog zaljeva ili kako kažu mnogi; Vranjicu pored Splita, znanog široj publici po prizorima legendarnog, prvog dijela RTV Zagreb- ovog serijala Naše malo misto, ove je subote 10.12.2022. predstavljen autorski prvijenac dr. med. Vinka Bubića; zbirka pjesama okupljena pod naslovom S obala male Venecije.

Ne, nije autor ovih poetskih versi nekim čudom eskulapovskog štapa umnožio svoje talente, već je bogomdanim talentima, renesansnog i mediteranskog temperamenta brusio sebe od najranijih dana svoga školovanja. Pjesništvom se intenzivnije uz glazbu bavi u vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja u klasičnoj gimnaziji Don Frane Bulić u Splitu.

Odlaskom u Zagreb na studij medicine, Bubićev se svijet proširuje kroz horizontale fizičkih putovanja i drugačijih vizura velegrada prema visinama i vertikalama kojima duhovno preskače mistične rubove Velebita, te čarobne nebeske linije koja dijeli, ne samo klimu duše već i govorno područje Bubićevog materinjeg jezika.

Sada s čakavskog prelazi u štokavski što je glavna recenzentica i lektorica knjige doc. dr.sc Ivana Kurtović Budja s Instituta za hrvatski jezik iz Zagreba, ostavila unutar struke „prihvatljivim“ kao prisutni fenomen ili proces transformacije živog jezika.

Iz njene recenzije upravo o tom fenomenu nalazimo zapaženo:

„ Neobičan je pjesnički jezik Vinka Bubića. S obzirom na teme očekivali bismo da je većina pjesama napisana lokalnim, vranjičkim idiomom ili svojevrsnim dalmatinskim regiolektom. Međutim, autor nas iznenađuje jer osim onih koje su pisane vranjičkim odnosno dalmatinskim, velik je broj onih u kojima se miješa lokalni idiom sa standardnim hrvatskim jezikom.“
Vinko uranja u teme svog zavičaja od reminiscencije na najranije djetinjstvo kroz ljubav prema povijesti, obitelji, mitovima i baštini, pa sve do univerzalnih tema bitka.

Bavi se i svojom svakidašnjicom, oporosti međuljudskih odnosa kao i univerzalnosti borbe doba i zla. Zapis je to posložene vremenske kapsule, koju Vinko pečati ovom zbirkom stihova, poezije vlastite duše. Možemo ga i ugledati kao egzemplar dobro nam znanog tranzicijskog fenomena u Hrvatskoj; odlazak s juga, dalmatinskog mladog čovjeka na ispit zrelosti i sazrijevanja, čitaj studije, u metropolu. Na daleki sjever gdje nema bure koja čisti nebo i dušu. Zato nas Bubić u svojoj zbirci između ostalih naslova i tema, daruje triptihom pod naslovom Bura I, II,III.

Knjigu su financijski pomogli izdati Grad Solin, ŠRD Vranjic, Udruga Pomoraca Vranjic “Ruža vjetrova” te udruga „Don Frane Bulić“ koja je i nakladnik.

Uz glavnu recenzenticu i lektorice knjige Ivanu Kurtović Budja s Instituta za hrvatski jezik iz Zagreba, o pjesništvu Vinka Bubića progovorili su u večeri promocije hrvatski novinar i književnik prof. Mladen Vuković, kao i akademska kiparica Dijana Iva Sesartić koja je ujedno i dizajnirala korice knjige, te napisala uz prof. Mladena Vukovića, kratki prolog zbirci. Moderator ove promocije bila je Ivna Grgić predsjednica udruge Don Frane Bulić iz Vranjica.

Predivnom ambijentu promocije pridružili su se klapski pivači Vranjica predvođeni živom legendom klapskog pivanja, tenorom Špirom Jurićem. Napomenimo za kraj kako je autor ove poetske zbirke, već u 2021. godini primio prvu sveučilišnu nagradu „Antun Branko Šimić“ u Drinovcima od Matice hrvatske, ogranak Grude. (D.I.S.)

Share This Article