Znate li što se dogodi ako ne čistite svoj pupak?

Foto: Pexels

Naša tijela zahtjevaju pažljivo održavanje. Popis stvari koje biste trebali činiti za očuvati dobro zdravlje postaje detaljniji što duže živite – osobito kada je riječ o dotjerivanju i higijeni. Možda mislite da dovoljno čistite svoje tijelo, ali mnogima nedostaje prilično važan dio pranja: pupak. Evo zašto biste trebali redovito čistiti pupak (i kako to učiniti).

Na higijenu pupka pažnju posebno trebaju obratiti osobe koje imaju udubljeni pupak. Izbočeni pupak se lakše čisti i manje je podložan problemima, iako ga i dalje treba redovito čistiti. Udubljenima je potrebno više pažnje jer se radi o prostoru u vašem tijelu u koje se može ugraditi prljavština. Jedna studija je otkrila da se u prosječnom pupku nalazi više od 60 različitih vrsta bakterija, prenosi portal Lifehacker.

Prljavština i vlažnost u pupku mogu rezultirati iritacijom uzrokovanom bakterijama, kvascem ili gljivicama. Infekcija pupka rezultirat će crvenilom, oteklinom, svrbežom, boli i iscjetkom koji može biti mješavina krvi i gnoja. A infekcija pupka može postati vrlo ozbiljna, osobito ako se proširi na druge dijelove tijela.

Također možete razviti i pupčane kamence. To su uglavnom mega miteseri nastali od mrtve kože, izlučevina sebuma, dlaka i bilo čega drugog što je tamo zarobljeno. One mogu postati jako velike, a njihovo uklanjanje ponekad zahtijeva dodir profesionalca (i jak želudac).

Kako očistiti pupak (i što ne raditi)
Najbolji način da izbjegnete infekcije i kamence u pupku je da ga održavate čistim. Ako imate udubljeni pupak, jednostavno tuširanje nije dovoljno. Potrebno je povremeno pažljivo isčistiti udubinu kako biste se uvjerili da je vaš pupak potpuno čist. Najbolje je pritom koristiti štapiće s vatom. Upotrijebite jedan štapić i dodajte malo alkohola i lagano protrljajte pupak. Ako štapić izađe prljav, bacite ga i upotrijebite drugi pa ponavljajte dok štapić ne izađe čist.

Još jedan savjet za kraj: ako koristite losione ili bilo koje druge vrste krema za kožu, izbjegavajte pupčanu udubinu. Radi se o već prilično vlažnom mjestu, pa dodavanje nečeg vlažnog i masnog nije najbolja ideja, prenosi N1.

TAGGED:
Share This Article