Topite kilograme i masnoće radeći jedan jednostavan pokret dok sjedite za stolom

Foto: Pexels

Mnogi od nas zaglavili su za uredskim stolovima, što može dovesti do niza problema, uključujući povećani rizik od kroničnih zdravstvenih problema. Dugo sjedenje također može usporiti vaš metabolizam i dovesti do nakupljanja masnog tkiva oko struka.

Srećom, nije sve izgubljeno jer je nova studija otkrila da vježba s malim naporom koju možete raditi dok sjedite i obavljate svoj svakodnevni posao može potaknuti metabolizam i sagorjeti masnoće.

Kako sagorjeti masnoće za radnim stolom?

Istraživanja su otkrila da je sve što trebate učiniti dok sjedite za radnim stolom stalno odizati petu s tla. Utvrđeno je da ova radnja ubrzava metabolizam i poboljšava regulaciju glukoze u krvi.

Do tog otkrića su došli istraživači sa Sveučilišta u Houstonu, koji su otkrili da opetovano podizanje i spuštanje pete regulira razinu šećera u krvi učinkovitije nego vježbanje, mršavljenje i povremeni post.

Neuroznanstvenik dr. Andrew Huberman u podcastu Huberman Lab rekao je da otkriće smatra vrlo uzbudljivim, posebno za one koji nemaju vremena za vježbanje.

“Ljudi koji su neprestano odizali petu od tla dok su radili iskusili su prednosti poput boljeg iskorištavanja glukoze u krvi, ubrzanog rada metabolizma i tako dalje”, izjavio je.

Sve što trebate učiniti je osloniti tabane o pod pa podizati pete, a nožne prste zadržati na tlu. Spustite petu pa ponovite postupak. Ova vježba poznata je i kao sklekovi s tabanima.

U studiju je bilo uključeno 25 muškaraca i žena različite dobi, razine kondicije i indeksa tjelesne mase. Radili su sklekove s tabanima 270 minuta dnevno, uz prekide. Prema dr. Andrewu, kod njih su uočena “dramatična poboljšanja u regulaciji šećera u krvi i metabolizmu unatoč činjenici da je taban samo 1 posto ukupne muskulature”.

Razina masti u krvi je smanjena, a metabolizam masti udvostručen. Uz to, sudionici su vidjeli 52-postotno poboljšanje u fluktuacijama glukoze u krvi i 60 posto smanjenu potrebu za inzulinom nakon obroka, piše index.hr

Share This Article