Vlada nije napravila dovoljno u sprječavanju poskupljenja kod uvođenja eura, smatra većina građana

Foto: Pexels

Uvođenje eura je sve bliže, a većina građana je i dalje vrlo skeptična oko nekih važnih stvari koje će se promijeniti dolaskom nove valute. Prema rezultatima istraživanja koje je predstavila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan, čak 74,9 posto građana misli kako je zbog uvođenja eura došlo do poskupljenja, a 74,2 posto njih misli kako Vlada nije napravila dovoljno da se izbjegnu poskupljenja.

Iako više od polovice građana Hrvatske podržava uvođenje eura, njih samo 36,7 smatra da smo stvarno spremni na ovaj korak, tako se barem navodi u novom istraživanju. Osim toga, građani misle kako bi trebala postojati i crna lista za sve koji varaju na konverziji, a bilo je i puno slučajeva varanja na dvojnom iskazivanju cijena.

Problem je dvojno iskazivanje cijena

Zastupnica Borzan kaže kako je problem nastao već kod dvojnog iskazivanja cijena. Dok se u drugim zemljama ono uvelo godinu dana prije uvođenja eura, kod nas je stupilo na snagu tek ove jeseni, a zbog toga i više od trećine građana ocjenjuju dvojno iskazivanje cijena kao zbunjujuće. Kao što smo pisali ovdje, Državni inspektorat je u prvih 10 dana obveze dvojnog iskazivanja cijena obavio oko 1.350 nadzora te utvrdio oko 480 povreda, od čega ih je oko 240 vezano upravo uz dvojno iskazivanje.

U novom istraživanju se pokazalo i kako je 42,8 posto građana primijetilo nepravilnosti kod dvojnog iskazivanja cijena, a prema Borzan su problem i tajni kupci.

– Tajni kupci svaki mjesec kontroliraju iste proizvode na istim mjestima. Dakle, trgovci mogu iskazati 99,9 posto cijena netočno, i samo dobro preračunati one za koje znaju da će biti kontrolirane i sve će naizgled biti u redu. Čak 87,3 posto građana smatra da ne treba kontrolirati cijene samo na način da se kunski iznos pomnoži s 7,53, već treba provjeravati jesu li se one i povećale premda su možda dobro preračunate, izjavila je Borzan.

Važno je napomenuti kako će dvojno iskazivanje cijena biti na snazi do 14. siječnja kada će sva plaćanja biti isključivo u eurima.

Oni koji varaju bi trebali na crnu listu

U Sloveniji je postojala crna lista na kojoj su bili oni koji varaju na konverziji u euro, ali u Hrvatskoj, nažalost, to ne postoji.

– U Hrvatskoj popularna crna lista ne postoji jer država ne jamči pravnu zaštitu onima koji prijave nepravilnosti. To, uz činjenicu da imamo Zakon o euru koji zabranjuje iskorištavanje uvođenja eura za dodatni profit, ali ne propisuje nikakve kazne, je doveo do činjenice da tri četvrtine građana smatraju kako je zbog uvođenja eura došlo do poskupljenja, komentirala je Borzan, prenosi mirovina.hr

TAGGED:
Share This Article