Kardamom – začin koji pecivima, keksima i kuhanom vinu daje onaj zimski okus

Foto: Unsplash

Kardamom je začin pripremljen od sjemenki nekoliko različitih biljaka iz porodice đumbira. Koristi se u pripremi slanih i slatkih jela, a najpopularniji je u indijskoj, bliskoistočnoj, arapskoj i skandinavskoj kuhinji. Mahune kardamoma su vretenastog oblika i trokutastog presjeka, sadrže određeni broj sjemenki, a koriste se cijele ili mljevene. Sjemenke su male i crne, dok se mahune, ovisno o vrsti, razlikuju po boji i veličini.

Dvije glavne vrste su crni i zeleni kardamom, a postoji i bijeli, koji je izbijeljena verzija zelenog. Zeleni kardamom je vrsta koja se najčešće može naći u nordijskoj i bliskoistočnoj kuhinji, dok će recepti iz Indije i dijelova Azije često specificirati koristi li se zeleni ili crni kardamom. Kardamom je jedan od važnijih sastojaka u indijskoj mješavini začina garam masala.

Zeleni kardamom

Zeleni kardamom (Elettaria cardamomom), poznat i kao pravi kardamom, najčešća je sorta na koju ćete naići u trgovinama. Najčešće se koristi pri pripremi slastica, ali dobro funkcionira i u slanim jelima. Po težini spada među najskuplje začine, ali ga je za postizanje okusa dovoljno iskoristiti sasvim malo. Najbolje se čuva u mahuni jer izložene ili mljevene sjemenke brzo gube na okusu.

Na Bliskom istoku zeleni kardamom u prahu koristi se kao začin za slatka jela, kao i tradicionalna aroma za kavu i čaj. Često se koristi i u nordijskim zemljama, posebno u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje je sastojak tradicionalnih slastica.

Crni kardamom

Crni kardamom (Amomum subulatum) ima veće mahune koje su tamnosmeđe boje. Uzgaja se na području istočnih Himalaja, a čest je začin u indijskoj kuhinji, kao i kuhinji Bliskog istoka. Prikladniji je za slana jela jer ima blago dimljenu aromu, ali se u južnoj Indiji koristi i za pripremu slastica.

U indijskim receptima koriste se cijele mahune kardamoma za pripremu basmati riže i raznih curryja. Recepti s crnim kardamomom često zahtijevaju korištenje cijele mahune s netaknutim sjemenkama, a mahune se nakon kuhanja odbacuju.

Korištenje

Zanimljivo, Švedska je jedna od zemalja u kojoj se kardamom koristi za začinjavanje gotovo svega, od pečenja, hamburgera i mesnih štruca, do slatkih peciva, kruhova i kolača. Kardamom ima jak okus i miris koji je istovremeno slatkast i opor, uz naznake limuna i mente. Crni kardamom posjeduje i notu dima.

Mljeveni kardamom ima manje okusa od onog koji dolazi u mahunama jer eterična ulja sjemenki počnu gubiti okus relativno brzo nakon što se samelju. Ako uspijete kupiti zeleni kardamom u mahuni, prvo nekoliko minuta tostirajte mahune na suhoj tavi.

Ostavite ih minutu da se ohlade, a zatim izvadite sjemenke. Sačuvajte mahune za dodavanje u kavu ili čaj, a sjemenke usitnite u mužaru ili mlincu za kavu.

Kardamom se dobro slaže s cimetom, muškatnim oraščićem i klinčićima u receptima s jesenskim začinima, ali isti ti začini se u kombinaciji s kardamomom koriste u indijskim mješavinama začina, poput garam masale. Kardamom se odlično slaže i sa zimskim napitcima, poput kuhanog vina, vruće jabukovače ili likera od jaja.

Zamjene

Bit će teško pronaći pravu zamjenu za jedinstveni okus kardamoma, ali možete pokušati pomiješati druge tople začine kako biste ga zamijenili. Cimet je ključan, a najbolja mješavina bi uključivala jednake dijelove mljevenog cimeta i muškatnog oraščića. Ako nemate muškatni oraščić, uz cimet upotrijebite mljeveni đumbir ili mljeveni klinčić.

Skladištenje

Kardamom je najbolje čuvati u obliku cijele mahune u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Mljeveni kardamom se može skladištiti na sličan način, ali će brzo izgubiti snagu i treba ga upotrijebiti što prije, piše index.hr

Recept za cimet pletenice

Share This Article