3.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hrana koju treba izbjegavati jer uzrokuje plinove i nadutost

Hrana koju treba izbjegavati jer uzrokuje plinove i nadutost

Nadutost trbuha je neugoda koja se najčešće opisuje kao napuhanost u želucu, a nerijetko je prate plinovi i bolni grčevi. Isto tako, zbog pritiska može doći i do bolova u donjem dijelu leđa, koji nas često znaju zabrinuti. Dobra je vijest da u većini slučajeva nadutost možemo spriječiti, a jedan od najjednostavnijih načina jest izbjegavanje hrane koja uzrokuje ovakve neugodne pojave, piše Eat This.

Naime, nutricionisti upozoravaju da postoji određena hrana koja uzrokuje plinove i nadutost te bismo je prema njihovim savjetima trebali izbjegavati ili barem svesti na minimum.

Na popisu namirnica koje izazivaju nadutost i plinove su prerađena i pržena hrana, mliječni proizvodi, određeno povrće poput brokule i cvjetače, namirnice koje sadrže veliku količinu procesiranog šećera (gumeni bomboni, keksi, čips), pivo, crveno meso, gazirana i alkoholna pića, orašasti plodovi te mahunarke.

Iako su neke od ovih namirnica, poput brokule, cvjetače, orašastih plodova i mahunarki, iznimno zdrave, dosta su teške pa ako se pretjera s njihovom konzumacijom, mogu dovesti do nadutosti i neugodnih plinova, prenosi index.hr

”Neke namirnice poput mahunarki ili orašastih plodova izvrstan su i svestran međuobrok zahvaljujući velikoj količini proteina, zdravih masti i vlakana. No, nažalost, zauzimaju mjesto na popisu hrane koja uzrokuje plinove jer se ne probavljaju lako. Zato je važno konzumirati ih umjereno kako ne bismo dodatno opteretili crijeva”, objašnjava nutricionist Daryl Gioffre.

Najnovije

Još iz rubrike